Belföld

Tömegével lopták a malacokat Szankon

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt négy férfival szemben, akik egy szanki sertéstelepről négy hónap leforgása alatt mintegy 3,7 millió forint értékben malacokat és tápot loptak, olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keddi közleményében.

A vádirat szerint az ügy I. rendű vádlottja 2018 nyarán állatgondozóként dolgozott egy szanki sertéstelepen, egyben ott is lakott, feladata az állatok ellátása és a telep őrzése volt.

A férfi elhatározta, hogy jövedelmének rendszeres kiegészítése céljából a telepen tartott jószágokból, valamint az etetésükre szolgáló malacnevelő tápból alkalmanként kisebb mennyiséget értékesíteni fog. E célból felvette a kapcsolatot az ügy további vádlottjaival, akik a rendszeres és jelentős haszonnal kecsegtető ajánlatot elfogadták. A vádlottak megegyeztek, hogy a telepről – a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül, többnyire az esti-éjszakai órákban – jószágokat és tápot fuvaroznak el.

A malactolvajok telefonon egyeztettek a szállításokról, majd éjszaka, a megbeszélt időben utánfutóval vagy zárt furgonnal a telepre hajtottak és alkalmanként 15-20 db 30 kg-os malacot vagy néhány 100 kg-os sertést vittek el, míg a telepen lévő táptornyokból több körben összesen több mint 1 millió forint értékű tápot loptak el.

A „vevők” a lopott jószágok és táp tényleges értékének töredékét fizették meg az állatgondozónak.

A vádlottak négy hónap leforgása alatt mintegy 3,7 millió forint kárt okoztak a sertéstelep tulajdonosának.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottakat üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével vádolja és ezért velük szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyükben a Kiskunhalasi Járásbíróság fog ítéletet hozni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik