Belföld

MSZP: Kásler már megbukott az embereknél

A szocialisták szerint a miniszternek mennie kell, mert ő a felelős azért, hogy a magyarok nem bíznak az egészségügyben.

Az MSZP szerint Kásler Miklós megbukott, az emberminiszter által irányított egészségügyben nem bíznak a magyarok. Ahhoz, hogy a bizalmat helyre lehessen állítani, a tárcavezetőnek mennie kell. A párt az Eurofound felmérésére hivatkozva közölte, az EU-ban a magyarok bíznak legkevésbé egészségügyi rendszerükben.

Ezen a szocialisták nem lepődtek meg, hiszen Kásler Miklós felel a területért, személyesen felelős a rendszer hibáiért, az alulfinanszírozottságért, az alacsony fizetésekért, az alapellátás ideiglenes leállításáért, az elhalasztott orvosi beavatkozásokért, és ezek következményeiért.

Az MSZP szerint nem növeli bizalmat az sem, hogy a miniszter „szórakoztató történetnek” nevezte egy családapa és egy családanya értelmetlen halálát, ahogy az sem, hogy a mai napig a raktárakban állnak a védőfelszerelések, miközben még mindig folyamatosan megfertőződnek az egészségügyi dolgozók.

A magyarok életének és egészségének védelme érdekében pedig az MSZP azt követeli, hogy a kormány kezdje el a teljes lakosság azonnali tesztelését, az egészségügyi dolgozók kapjanak béremelést, megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelést.

Előzőleg az állami hírügynökség hozta nyilvánosságra, hogy az Eurofound ügynökség felmérése szerint számos EU-tagországban nem bíznak az emberek a koronavírus-járvány kezelésében. A bizalom hiánya a pandémia által leginkább sújtott tagállamokban – Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban – a legjellemzőbb. Az unióban a franciák, a belgák, az olaszok és a görögök a legborúlátóbbak.

Az állami hírügynökség beszámolója erre nem tért ki, de Magyarország az uniós átlagnál jobban bízik az EU-ban, míg a saját egészségügyi rendszerébe vetett bizalom az összes uniós tagállam közül nálunk a legalacsonyabb. Hasonló eredményt hozott ki az Ipsos is. A globális kutatócég április végi felmérése szerint is rekorder Magyarország azzal, hogy csaknem ugyanannyian tartanak a szinte még ismeretlen koronavírustól, mint a jól ismert magyar egészségyügyi ellátó rendszertől.

Ipsos: a magyarok aggódnak legjobban az egészségügy helyzete miatt
Egyre több az optimista, de még mindig az emberek kétharmada véli úgy, hogy nem jó irányba tart az ország.

A Publicus Intézet a budapestiek körében végzett felmérést. Kiderült, a Kásler Miklós emberminiszter által elrendelt kórházi ágykiürítés az érintettek többségének jelent nagy terhet.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik