Belföld koronavírus

Kormányszóvivő: A magánegészségügyben a szolgáltatónak kell megfizetnie a kötelező koronavírustesztet. Vagy a betegnek

Bár még az egészségügy hétfői újraindulásakor sem lehetett tudni, hogy a bizonyos vizsgálatokhoz Kásler Miklós miniszter által előírt koronavírusteszteket ki fogja elvégezni, illetve finanszírozni, estére az Emmi közölte, hogy mintákat a mentőknek kell levenni, a teszt költségét pedig az egészségügyi alapból az állam fizeti, legalábbis közfinanszírozott egészségügyi ellátás esetén.

Hazaküldtek betegeket, mert nem volt koronavírustesztjük, amit az Emmi szerint az állam finanszíroz
Kiderült az is, hogy a mintát a mentőknek kell levenniük, az egészségügyi intézmények azonban hétfőn még nem tudták, mit mondjanak a betegeknek.

Ezt követően Rónai Egon az ATV-ben megkérdezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét, hogy mi a helyzet a magánegészségügyi szolgáltatások terén, amire Farkas Örs először határozottan azt felelte, hogy ilyenkor a szolgáltató fizeti ki a koronavírusteszt költségét.

A műsorvezető rá is kérdezett, hogy akkor ugye semmiképp sem a betegnek kell állnia a teszt költségét, mire a szóvivő megerősítette:

így van, a szolgáltatónak kell ezt megfizetnie.

Hozzátette, ez a szabály egyébként Kásler múlt csütörtöki, egészségügyi szolgálatóknak küldött levelében szerepel.

A műsorvezető erre felvetette, hogy egy húszezer forintos vizsgálat esetében miért fizetne ki egy magánszolgáltató egy harmincezer forintos tesztet, nem inkább az fog-e történni, hogy ugyanazért a vizsgálatért 50 ezret fog kérni a betegtől a teszt miatt.

Farkas Örs erre reagálva már másképp fogalmazott.

Azt, hogy ezt az adott szolgáltó a magánszektorban hogyan oldja meg, az nyilván rá van bízva.  (…) Aki magánellátásban vesz részt, és egyébként ott elrendeli a szakorvos a tesztet, mert olyan típusú beavatkozásról van szó, ahol a miniszter egyébként kötelezővé tette, akkor ott természetesen neki igénybe kell venni, csak ennek a költségét meg kell téríteni. De ezért hívják magánellátásnak

– mondta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik