Belföld koronavírus

Operatív törzs: Nincs arra szabály, hogy ki ülhet egy asztalhoz az éttermekben

Azokat nevezik gyógyultnak, akik negatív lelettel rendelkeznek és nincs tünetük, ezért távozhatnak a kórházból, illetve azokat is, akik házi karanténban tartózkodtak, és a két hét alatt nem jelentkezett náluk semmilyen tünet – mondta el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Tudomásunk van minden olyan elhunytról, aki pozitív lelettel rendelkezett korábban,

tette hozzá az országos tiszti főorvos, ezeket a személyeket mind feltüntetik.

Már közel egy hete mind az új fertőzöttek, mind a gyógyultak, mind a halottak száma stabilizálódni látszik, jegyezte meg Müller Cecília.

Rendkívül óvatos lépések mentén indulhat újra az egészségügyi ellátás, de a sürgősségi ellátás semmilyen formában nem fog változni. A változások elsősorban a háziorvosi, házi gyermekorvosi, a védőnői, a fogászati, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és transzplantációs ellátások esetében változik. Erről egy hosszabb cikkben itt írtunk:

Újraéled a félig fagyott egészségügy, de nem térhet vissza a régi mederbe
Nemcsak a várólisták nyúlhatnak meg, hanem idővel a külföld elszívó ereje is újra felerősödhet az egészségügyben, ahol azonban közel sem lehet teljesen visszaállni a járvány előtti működésre.

Az ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra – emelte ki a tiszti főorvos. Ezzel kapcsolatban a következőket mondta el:

  • A háziorvosi ellátásnál telefonon kell bejelentkezni. Egy időben legfeljebb négy beteg lehet a váróban, ehhez kell az előzetes bejelentkezés. Időpontra kell érkezni, ha valaki ezt nem tudja tartani, akkor új időpontot kell kérni.
  • Azokat az ellátásokat, amelyekhez nem kell személyes vizsgálat, ahhoz továbbra is használjuk a telefonos, elektronikus elérhetőségeket, például különféle igazolások kiállításához.
  • Továbbra is érvényesek a közgyógyellátási igazolványok és a szakorvosi javaslatok.
  • Járóbeteg-ellátás esetében is be kell jelentkezni.
  • Mindenki vegye fel a kapcsolatot azzal az egészségügyi szolgáltatóval, amelyet igénybe kíván venni, ott meg fogja kapni a szükséges instrukciókat.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a látogatási tilalom változatlanul fennmaradt minden fekvőbeteget ellátó egészségügyi intézményben és az idősotthonokban is, ebben a vonatkozásban nincs változás.

Jelen pillanatban 30 olyan idősotthon van, ahol felütötte a fejét a vírus. A budapesti kamaraerdei otthonban 30 gondozottnál és 9 dolgozónál mutatták ki a fertőzést.

Szintén újságírói kérdésre a tiszti főorvos azt válaszolta, hogy egyelőre várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyből kiderül, hogy volt-e alapbetegsége a tatabányai kórház elhunyt beteghordójának. A 41 éves férfi felesége korábban azt mondta, hogy a férje a kórházban kapott el egy fertőzést.

Mehetek a telekre? És orvoshoz? Vidéken mindent lehet? Kötelező a maszk? Így szakad ketté az ország mától
Újra átalakul az életünk, kettészakad az ország. Végigvesszük, kire milyen szabályok vonatkoznak mától, legyen fővárosi vagy vidéki, érettségiző, 65 évnél idősebb, külföldről hazatérő vagy elhalasztott műtétre váró beteg.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a hosszú hétvége során összesen 4677 esetben intézkedett a rendőrség a kijárási korlátozások megszegése miatt. Emiatt 2292 figyelmeztetést, 1319 helyszíni bírságot szabtak ki, és 1066 feljelentés tettek.

Az elmúlt 24 órában 559 hatósági házi karantént rendeltek el, és 33 esetben szegték meg a házi karantén szabályait. Kiss Róbert hozzátette, hogy a járvány miatt 83 esetben tettek feljelentést rémhírterjesztés, 26 esetben közveszéllyel való fenyegetés, 96 esetben csalás, 18 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt.

Az alezredes újságírói kérdésre elmondta, hogy a futároknak és a taxisofőröknek nem kötelező maszkot viselnie, de erősen ajánlott. Elmondta azt is, hogy

a vidéken újra megnyiló vendéglátóüzletekben a távolság betartását asztaltársaságonként kell értelmezni. Sem az asztaltársaság körére, sem arra, hogy kik üljenek az asztalnál együtt, nem fogalmaz meg korlátozást a jogszabály,

vagyis nem szabják meg, hogy csak az egy háztartásban élők ülhetnek együtt, a baráti társaságok nem.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik