Belföld

Kövér László politikai polgárháborúról beszélt

Az Országgyűlés elnöke szerint világszerte porlik a demokráciába vetett közbizalom.

Az Országgyűlés fideszes elnöke az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, napról napra porlik, amortizálódik a demokrácia intézményeibe vetett közbizalom a világban. Az MTI által szemlézett interjúban Kövér László ezt arra vezette vissza, hogy

próbálják nagyon sokfajta eszközzel, nagyon sokan aláásni azt, amit közösségi, nemzeti közbizalomnak nevezhetünk,

a közösség ügyeivel szemben mára a versenyelv mindent maga alá gyűrt. A házelnök szerinte a politikában is egyfajta totális verseny, polgárháború kezd kibontakozni Amerikától Nyugat-Európán át Közép-Európáig mindenhol, ahol demokráciáról egyáltalán beszélni lehet, meg érdemes.

A szembenálló felek nem válogatnak az eszközökben. Kövér László azt mondta: különösen érvényes ez egymás lejáratására, aminek az a nem célzott következménye, hogy ha

a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet.

Ez teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert; ennek a határán vagyunk – tette hozzá. Kövér László ezért óvatosságot ajánl mindenkinek, megjegyezve, hogy ez nem csupán a választott képviselők, hanem az általuk működtetett intézmények renoméjára is kihat.

Szerinte ez elég könnyen elvezet az anarchiához, hiszen ha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.

A kormánypárti politikus egyre kevesebb esélyt arra, hogy normális viszonyok uralkodjanak a magyar parlamentben vagy „általában véve az úgynevezett demokratikus politikában”, úgy vélte, a mostani országgyűlési vagy közéleti viták stílusa sokkal brutálisabb, rosszabb, elviselhetetlenebb, mint amilyen volt akár 2002-ig. „Mi mentünk lefelé”, közben a világ „gyorsabb üzemben zárkózott le hozzánk”.

Csak a Fidesz, és talán a DK

Kövér László, a Fidesz választmányi elnökeként kitért arra, hogy  pártja egyebek mellett arra lehet büszke, hogy 32 évvel ezelőtti megalakulása óta a fideszesek a maguk urai tudtak maradni, soha nem kerültek olyan kiszolgáltatott helyzetbe, hogy áruba bocsássák a függetlenségüket.

Soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy ne a szívünk szerint dönthettünk volna, vagy ne a legjobb meggyőződésünk szerint dönthettünk volna arról, hogy mi ennek az általunk szolgálni akart nemzetnek az érdeke.

Szerinte a mostani ellenzék nem ilyen. Azt mondta, az ellenzéki térfélen

egyedül talán Gyurcsány Ferenc pártját tekinthetjük valamelyest is szuverénnek, no persze nem abban a értelemben, hogy ne függne attól a globalista hálózattól, amelynek a része,

de ő dominálja az ellenzéki oldalt. A házelnök szerint megszűnt az ott lévő pártok, politikusok esélye, hogy tartósan kilógjanak az ellenzéki kórusból. A szocialisták egy részének, illetve Gyurcsány Ferencnek

a háborús állapotok fönntartása és végsőkig vitele a politikai érdeke és politikai célja, és a külföldi megbízóik is ebbe az irányba terelik őket.

Kövér László közölte: nehéz elfogódottság nélkül felidézni a szabadon választott parlament első, 30 éve kezdődött ciklusát, hogy milyen volt „több mint 40 évnyi kommunista diktatúra után a történelem részesévé válni”.

Rá négy évre benne éppen ellentétes irányú érzelmeket váltott ki az eskü pillanata. Amikor körülnéztek a Házban és ott látták kétharmados többségben „azokat a kommunistákat, meg a velük szövetkező úgynevezett liberálisokat, akiknek a rendszerét ’90-ben még azt hittük, hogy eltemettük egyszer és mindenkorra”.

Szerinte az, hogy MSZP Horn Gyulát jelölte 1994-ben kormányfőnek arculcsapása volt a rendszerváltozás összes illúziójának, értékének, reményének. Arra nagyon nehéz volt higgadtan reagálni, amiből

látszott, hogy mennyire veszik ők komolyan a rendszerváltozás valódi céljait, legalábbis amit mi annak gondoltunk, és mennyire érzik, hogy lenne bűnvallásra és bocsánatkérésre okuk.

Pető Iván: Magyar vagyok és turista
Krampácsolástól a koalíciókig. Rendszerváltós nagyinterjú az SZDSZ volt elnökével.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik