Belföld koronavírus

Egymillió forintra büntette a kormányhivatal a Pesti úti idősotthont

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonban, közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-n keresztül.

Az ellenőrzés során megtekintett szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető. A szennyesszámolást végző dolgozó nem használ megfelelő védőfelszerelést. Szabálytalan a hulladékgyűjtés, a gyűjtőedényekben keveredik a veszélyes hulladéknak minősülő ledobott egyszer használatos kesztyű, szájmaszk és az egyéb hulladék. A jelenleg használt nagyméretű veszélyes hulladékgyűjtő kartondobozok nem alkalmasak a kesztyű és szájmaszk gyűjtésére

– írják a közleményben.

Figyelemmel arra, hogy fenti hiányosságok járványhelyzet idején álltak fenn, a Kerületi Hivatal a jogszabály szerint az egészségügyi bírság kiszabásától nem tekinthetett el. A bírság összegét a jogszabálysértés súlyát figyelembe véve a hivatal egymillió forintban állapította meg, írják. 

A Kerületi Hivatal a bírság összegének kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a Szolgáltatóval szemben bírság kiszabására első alkalommal került sor, az ellenőrzés során tanúsított együttműködést, illetve, hogy saját hatáskörben intézkedéseket foganatosított. Azt is közölték, hogy a Kerületi Hivatal súlyosbító körülményként értékelte a bírságolásnál a járvány idején elkövetett többszörös jogsértést.

Nem ez egyébként az első összetűzés Karácsony Gergely főpolgármester és Sára Botond, a kormányhivatal vezetője között:

Karácsony bemutatta, hogyan kerülhetett be a koronavírus az idősotthonokba
Sára Botond kormánymegbízott szerint szakmailag nem indokolt egy beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik