Belföld koronavírus

Kiderült az Orbán-kormány legborúsabb járvány-forgatókönyve: 2,5 millió fertőzött két hét alatt

Még csütörtökön számoltunk be mi is arról az online konferenciáról, ahol Palkovics László miniszter arról beszélt, hogy az eddig „megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk.”

Palkovics: Május elejétől fokozatosan újranyithatjuk a gazdaságot
De szoros biztonsági intézkedések mellett.

Az összesen kétórás eseményen olyan kutatók, szakértők szólaltak fel, akik a kormány munkáját támogatják a koronavírus-járvány közepette. Az előadásokból kiderült, hogy rendkívül sok inputot és választ adnak a kormánynak, hogy az megalapozott döntést tudjon hozni – írja most a portfolio.hu, amely az időközben elérhetővé tett teljes konferenciaanyagot ismertette. Ebből eddig nem ismert részletek derültek a magyar kormány koronavírus elleni harcát illetően.

Palkovics László előadásában például olyan kulisszatitkot is elárult, hogy az operatív törzs reggel 6 órakor tartja meg mindig az első ülését, majd éjszaka valamikor a másodikat, és reggel 4 órakor már adatokat konszolidálnak és prezentációkat gyártanak az addig eltelt nap áttekintése érdekében.

Az összefoglaló szerint a legfontosabb cél az volt a járvány eddigi szakaszában Palkovics szavai alapján, hogy Magyarország időt nyerjen és az egészségügyi rendszer alkalmassá váljon a járvány kezelésére.

Ezen kívül az is kiderült, hogy a kormány forgatókönyvet készített a legrosszabbra is: eszerint a járványgörbe csúcsa körüli két hétben 2,5 millió ember fertőződik meg, és 14  ezer ember kerülne súlyos állapotba.

Az anyagból kiderül, hogy a különböző mérések szerint Budapest volt a legfegyelmezettebb a védekezés betartásában. A fővárosban „volt egy időszak, amikor 90 százalékkal csökkent a kontaktszám. Ebben az időszakban a vidéki nagyvárosokban 80 százalékos, a kisebb településeken pedig 70 százalékos visszaesést láttak ebben a mutatóban.”

Palkovics a közeljövőt illetően elmondta azt is:

Magyarország többet fog mérni, mint eddig, megnézzük azt, milyen az ország teljes átfertőzöttsége. Jövő héten el fog indulni egy ilyen program, amelynek az eredményeit figyelembe fogjuk venni a szimulációk során.

A miniszter elmondta, miért tartották szükségesnek a 8000 lélegeztetőgépet: ha ugyanis „csak” 22-34 százalékkal csökken a kontaktszám, akkor már 7330 lélegeztetőgép szükséges idehaza egyszerre, a járványgörbe csúcsán.

Ha a járványgörbe – tette hozzá Palkovics – így marad, akkor az 5 millió átfertőzöttnél becsült nyájimmunitást sosem érjük el Magyarországon.

Ezután Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus arra is rámutatott, hogy bármely lazító vagy korlátozó intézkedés meghozatalának hatása körülbelül két hét csúszással fog megjelenni a járványgörbén. A további stratégiáról pedig azt mondta: kombinált megoldásra lesz szükség.

Ennek része

  • a társadalmi kontaktusszám mérsékelt csökkentése
  • ezen felül a detektálási arány érdemi javítása
  • a hagyományos járványügyi felügyelet erősítése, terjedés megelőzése.

Ezeket kombinálni kell a maszkhasználattal, a bizonyos mértékű távolságtartással, felskálázott teszteléssel és hatékonyabb kontaktus kutatással.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépénél a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik