Belföld koronavírus

SOTE-rektor: A koronavírusban meghaltak jelentős többsége sosem került lélegeztetőgépre

Mérsékelt a magyarországi járványhelyzet, erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. A nem nyilvánosként feltöltött előadást a 444.hu szúrta ki a Youtube-on.

A rektor arról beszélt, azokon a napokon, amikor az új fertőzöttek száma meghaladta a százat, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben, amiből arra következtetett, hogy a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.

Azt is ismertette, hogy az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg közül 36-an haltak meg, 11 embert vettek le a szerkezetekről. Az átlagéletkoruk közel 70 év volt és közel 68 százalékban férfiak. Átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen, de a lap beszámolója szerint hozzátette azt is, hogy a koronavírusban meghaltak jelentős többsége sosem került lélegeztetőgépre.

A Semmelweis Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és egy magánlaborban március 11. és április 11. között elvégzett 26 850 PCR-teszttel kapcsolatban azt mondta, 2.7 százalékuk lett pozitív koronavírusra. Ezekből a tesztekből azt lehet megtudni, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e.

A részletesebb adatokból kiderül, hogy azok, akik gyanús tüneteket mutattak (láz, köhögés), 3,6 százalékban bizonyultak pozitívnak, ami Merkely szerint nagyon kevésnek számít.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik