Tech koronavírus

Kellemetlen dolog derült ki a Facebookról

A koronavírus-járvány óta a Facebook több módon is küzd a platformján terjedő dezinformáció ellen, többek közt a hírfolyam tetején elhelyezett információs dobozzal, amin keresztül hiteles forrásokhoz juthat el a felhasználó a COVID-19-cel kapcsolatban. Folyamatosan növelik a tényellenőrző partnerek és moderátorok számát is, amire eléggé nagy szükség van, mivel az álhírek rémisztő ütemben terjednek. Nemrég jelentették be, hogy a jövőben eltávolítják az olyan hamis, 5G-t és koronavírust összemosó tartalmakat is, amik fizikai károkozáshoz vezethetnek – például a tornyok gyújtására buzdító felhívásokat. Fellépnek továbbá az olyan posztok ellen, amikben olyan ellenszereket, kezeléseket hirdetnek, amik nem valósak.

A cég újabb lépést tett, miután a Markup cikke felhívta rá a figyelmet, hogy egy eléggé problémás célcsoportra is enged célozni a közösségi oldal hirdetési rendszere. A jövőben a hirdetők

nem célozhatnak tartalmakat kifejezetten a pszeudotudományok, azaz áltudomány iránt érdeklődőknek, a Facebook eltávolította a 2016 óta létező kategóriát.

A létezéséről sokan eddig nem is tudtak, a Markup figyelme is azután irányult rá, hogy a Facebookon egyesek olyan sapkákat kezdtek el reklámozni, amik állítólag védenek az okostelefonok sugárzása ellen, kifejezetten ennek a célcsoportnak címezve az üzenetet. A termék vélhetően összefüggésben van azzal az összeesküvés-elmélettel, miszerint az 5G-adótornyok aktiválják az új koronavírust.

A Facebookon korábban is voltak etikailag megkérdőjelezhető hirdetési kategóriák: 2017-ben például kiderült, hogy a hirdetők célozhatnak kifejezetteknek a zsidógyűlölet iránt érdeklődőknek, tavaly pedig amiatt kellett magyarázkodnia a cégnek, miért lehetséges szűkíteni a szponzorált tartalmakat a védőoltásokkal kapcsolatos ellentmondásokra nyitott felhasználóknak. Ezeket azóta szintén törölték. Az áltudományokra nyitottak kategória pedig azért különösen kellemetlen, mert a közösségi oldal jelenleg épp a hiteles, tudományra alapozott tájékoztatást aláásó tartalmak ellen hirdetett hadjáratot, ami a járvány idején kiemelten fontos.

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet
Adótornyokat gyújtanak fel a konteósok, akik azt hiszik, hogy a koronavírus is az 5G miatt van.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik