Belföld

200 ezer forintos büntetést kapott egy nyírlugosi nő, mert nem hagyta abba a szemétszedést

A kijárási korlátozás megszegése miatt 200 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott egy nyírlugosi nő, aki szemétszedési akciót szervezett a falu utcáján a Föld napja alkalmából – írja az Index.

Szilvia a portálnak elmondta, a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste. Ezért átnézte a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat, de nem talált benne olyat, ami tiltaná a szemétszedést.

Szerdán reggel édesanyjával és még egy segítővel neki is álltak, de a rendőrök tíz perc múlva megérkeztek és felszólították őket, hogy hagyják abba az utca takarítását. Azzal érveltek, hogy a saját lakása előtt mindenkinek joga van összeszedni a szemetet, de szervezett akcióban nem vehetnek részt, mert kijárási korlátozás van.

Szilvia szerint viszont ők minden szabályt betartottak, kesztyűben, maszkban szedték a szemetet, egymástól másfél méteres távolságban. Elmondta a rendőröknek, hogy a jogszabály megengedi a szabadidős célú gyalogos közlekedést is, ezért úgy gondolja, ha sétálás közben néha lehajol a szemétért, azzal nem szegi meg a rendeletet.

A rendőrök másképp gondolták, Szilviát betették egy a járőrkocsiba és beszállították az őrsre, majd egy határozatot adtak át neki, ebben az állt, hogy 200 ezer forint bírságot kell kifizetnie „a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megsértése szabálysértést”.

Szilvia az Indexnek azt mondta: a bírságot nem akarja és ha akarná se tudná kifizetni.

Kiemelt képünk illusztráció; forrás: Afp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik