Belföld

784 ember kórházban, 61 lélegeztetőgépen

Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, a határellenőrzések bevezetése óta csaknem egymillió embert léptettek be, 150 ezer embert ellenőriztek a határokon. A hatósági házi karanténosok száma csökken, mert egyre kevesebb magyar tér haza külföldről. A hatósági házi karantén betartásával kapcsolatban az elmúlt nap 8932 ellenőrzést tartottak és 30 szabálytalanságot tapasztaltak.

Az elmúlt 24 órában 1286-szor kellett figyelmeztetni azokat, akik megszegték a kijárási korlátozás szabályait; 496 helyszíni bírságot szabtak ki, 425 feljelentést tettek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy vasárnap 784-en vannak kórházban, közülük 61 ember van lélegeztetőgépen. A reggel közölt adatok kapcsán örömét fejezte ki, hogy 250-en már meggyógyultak. A fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átesik a betegségen, és az sem feltétlenül jelent reménytelen helyzetet, ha valaki lélegeztetőgépre kerül. Úgy fogalmazott,

sokkal több embert sikerült levenni a lélegeztőgépről, mint az elején gondoltuk.

A fertőzöttek számával egyidőben az elhunytak száma is nő, ami elkerülhetetlen, az adatok alapján az idősek vannak továbbra is a legnagyobb a veszélyben. 

Újabb 17 magyar halt bele a koronavírusba
Átlépte az 1900-at a fertőzöttek száma. 

A figyelmüket egyértelműen a zárt közösségekre irányítják, ahol idősek vannak, krónikus megbetegedésben szenvednek; az idősek otthonai is ilyenek. Jelenleg 18 intézményben van koronavírusos, különböző állapotú beteg. Nincs új, érintett intézmény, de a 18 intézményben nőtt a fertőzöttek száma. A Pesti úton megismétlik vasárnap a tesztelést, erősítette meg Müller Cecília.

Egy sajtótól érkezett kérdésre azt országos tisztifőorvos azt mondta, nincs határszám a csoportos és a tömeges megbetegedés között. Amíg a közösségi terjedés lehetősége adott, addig kisebb csoportokban fordul elő, akkortól tömeges, amikor már a mérete miatt a megbetegedés helye nem határolható be.

Azt kérte, aki teheti, csak az erkélyen levegőzzön, egészségügyi sétára se menjen ki. Az allergiások különösen. Ők idejében kezdjék szedni allergiás gyógyszerüket, Mossanak gyakrabban hajat, ruhát, párnát, szellőztessenek. Az érettségizőknek azt javasolta, ha közel van az iskola, menjenek gyalog. Ne verődjenek csapatokba. Tömegközlekedve, autóban el kell különülni, esetleg viseljenek maszkot és kézmosás, kézmosás, kézmosás!

 

 

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik