Belföld koronavírus

107 tünetmentes emberből 13-nak pozitív lett a koronavírustesztje egy magánkórházban

Minél többet tesztelünk, annál jobban lassíthatjuk a járványt. Noha a betegeknek legalább fele tünetmentes, ennek ellenére is képesek megfertőzni a környezetüket. Ha őket kiemeljük és karanténba kerülnek, nem adják tovább a vírust – mondta a VálaszOnline-nak adott interjújában Székely Tamás, a Kelen Kórházat vezetője, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egykori főigazgatója, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok egészségügyi minisztere.

Mint mondta: intézményükben gyakorlatilag megszűnt a normál betegellátás, nem alkalmaznak orvosokat, csak szakdolgozókat.

Orvosaink közreműködői szerződéssel dolgoznak, de most a főmunkahelyükről nem engedik el őket, szabályosan le vannak tiltva. Érthető okokból, hiszen behurcolhatnák a vírust a kórházakba. Illetve nagyobb lenne a veszélye, hogy megfertőződnek, és emiatt kiesnének a munkából

– fogalmazott. A főállással nem rendelkező orvosaik pedig főként 65 év felettiek, akiket nem szeretnének veszélynek kitenni, ezért betegellátást csak videókonferencián keresztül folytatnak.

Múlt héten hirdették meg a tesztelést, eddig már több mint ezren jelentkeztek. Ezidáig 424 tesztet végeztek, ebből 24 lett pozitív.

Az adatainkat a szerdai nap dobta meg, tegnap ugyanis 107 esetből 13 pozitív volt

– mondta Székely. A magánkórházban gyorstesztet használnak, ami a vírus ellen a szervezetben keletkező ellenanyagot mutatja ki.

A kórház vezetője szerint egyébként első megközelítésben riasztónak tűnhet, hogy több mint 30 ezer ágyat fel kell szabadítani a koronavírus miatt, de szerinte „ha elkezdünk a számok mögé nézni, akkor ez azért annyira nem borzasztó”.

Kiemelt kép: Karim Sahib / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik