Belföld

Ákos bagóért bérelt I. kerületi étterme Mészáros Lőrincnél landolt

Immár Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik az I. kerületi Andante Borpatika nevű étterem, amit éveken át Kovács Ákos énekes, valamint Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltettek – tudta meg a 24.hu.

Mint azt cikkünkkel egy időben az mfor.hu is megírta, a Lánchíd lábánál, a Bem rakparton található vendéglőt üzemeltető társaságból tavaly év végén szálltak ki Ákosék. Akkor egy rövid időre egy ügyvéd lett a tulajdonos, majd idén március közepén a Talentis Group Zrt. vásárolta meg a céget, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja. A társaság ugyanis fele-fele arányban Mészáros Lőrinc és felesége tulajdona.

A budai Andante Borpatika nevű étterem egy 277 négyzetméteres helyiségben működik 2005 óta. Az ingatlant az I. kerületi önkormányzattól bérli az üzemeltető társaság, amit 2015-ben Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester javaslata alapján további 5+5 évre hosszabbítottak meg (Az előterjesztés a 115. oldalon található).

Az étteremről a 444.hu írta meg 2016-ban, hogy annak kibérlése négyzetméterenként kevesebbe kerül a társaságnak, mint amennyiért egy nagyfröccsöt kínálnak. Akkor ugyanis kevesebb mint nettó 410 forintos négyzetméteráron bérelték az ingatlant, összesen 113 153 forint plusz áfa összegű bérleti díjat fizettek havonta a Budavári Önkormányzatnak. Ez az összeg annyiban módosult, hogy minden évben a jegybanki alapkamat mértékével emelik meg a bérleti díjat.

Ez alapján a négyzetméterenkénti bérleti díj most sem haladja meg a nettó 450 forintot.  

A Budavári Önkormányzat egyébként korábban elsősorban azzal indokolta az Andante szerény bérleti díját, hogy a helyiség ingatlanpiaci pozíciója a vendéglátás szempontjából nagyon gyenge. Az étterem előtti járda és útszakasz évekig felvonulási és építési terület volt, nehéz volt megközelíteni, és csak az erős programkínálattal lehetett biztosítani a pozícióját.

Ákosnak és Tiffán Zsoltnak egyébként nem sikerült nyereségesen üzemeltetni az éttermet, az elmúlt évek többségében veszteséges volt a társaság, néhányszor értek el minimális profitot. Ákos másik cége ugyanakkor jól prosperál, utolsó beszámolója szerint 560 milliós bevétel mellett 240 milliós profitot termelt az előadó-művészettel foglalkozó Fehér Sólyom Bt. nevű vállalkozás.

Ákos egy év alatt megtízszerezte cége árbevételét
Lett is egy szerény 240 milliós eredmény 2018-ban.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik