Belföld

Négyzetméterenként egy hosszúlépés árát fizetik az önkormányzatnak Ákos étterméért

A bérbeadó azzal érvelt, hogy nehezen megközelíthető helyiségről van szó.

Havonta mindössze 408,5 forintot fizet négyzetméterenként az I. kerületi önkormányzatnak az Andante Borpatika Kft. azért a helyiségért, amelyben éttermet működtet – írja a 444. A társaság többségi tulajdonosa Kovács Ákos zenész, de Tiffán Zsolt borásznak, a Fidesz parlamenti képviselőjének is van részesedése a cégben.

Október végén döntött arról a képviselő-testület, hogy a 277 négyzetméteres helyiségért összesen fizetendő havi 113 153 forint + áfa bérleti díjat elegendő évente a jegybanki alapkamat mértékével emelni. A környéken egyébként ennél jóval magasabbak a bérleti díjak, sokan csaknem tízszeresét, vagy még többet fizetik a helyiségbérletért.

A budavári önkormányzat elsősorban azzal indokolta az Andante szerény bérleti díját, hogy a helyiség ingatlanpiaci pozíciója a vendéglátás szempontjából nagyon gyenge. Az étterem előtti járda és útszakasz évekig felvonulási és építési terület volt, nehéz volt megközelíteni, és csak az erős programkínálattal lehetett biztosítani a pozícióját.

Az Andante Borpatika Kft. egyébként évek óta veszteséges, tavaly közel 28 millió forintos nettó árbevétel mellett 750 ezer forintos veszteséget könyveltek el. Ezt azonban még bőven finanszírozhatja a többségi tulajdonos, Ákos, akinek bt-je tavaly nettó 401 milliós árbevételt és 147 millió forintos profitot produkált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik