Belföld

Teljes körű szűrést csinálnak a debreceni idősotthonokban

A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat – jelentette be a cívisváros polgármestere a Pallagi úti idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban.

Tekintettel arra, hogy zárt közösségekről, bentlakásos intézményekről van szó, az elmúlt hetekben, már a veszélyhelyzet elrendelése előtt is szigorú intézkedéseket léptettek életbe megelőzés céljával, az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében – mondta a polgármester, kiemelve, hogy a kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel való ellátásra.

Papp László azt mondta, március közepén a Pallagi úti idősotthonban kialakítottak egy izolációs részleget is, hogy szükség esetén legyen lehetőség elhelyezni a fertőző betegeket: a második emeleten külön bejárattal, külön személyzettel és külön egészségügyi eszközökkel létrehozott 50 férőhelyes részlegbe kijelölték a kizárólag ott munkát végző dolgozókat.

A polgármester tájékoztatása szerint múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben. A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) bízták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik