Belföld koronavírus

Karácsony most az idősotthonok kormányzati ellenőrzéseiről tett közzé dokumentumokat

„Újabb dokumentumokat hozunk nyilvánosságra, mert nem engedek abból a hitemből, hogy a rágalmak és hazugságok ellen a tények és a valóság a legjobb ellenszer. Különösen igaz ez járvány idején” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, miután politikai csatározások alakultak ki azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős a Pesti úti idősotthon tömeg koronavírus-fertőzések miatt.

Kocsis Máté: Karácsony a felelős a Pesti úti idősotthonban történtekért
Politikai balhé kezd kialakulni abból, hogy sok időst megfertőzött a koronavírus egy fővárosi fenntartású intézményben.

Karácsony most azokat a jegyzőkönyveket hozta nyilvánosságra, amelyek a fővárosi fenntartású idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések megállapításait tartalmazzák.

Kiderül belőlük, hogy az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek, és ezt állapította meg a Pesti úton tegnap végrehajtott rajtaütésszerű ellenőrzés is

– írja Karácsony, igaz, ez utóbbi éppen nem szerepel a közzétett dokumentumok között (szemben Müller Cecília április 9-ei jelentésével, amelyben a tiszti főorvos a folyamatos orvosi ellátás biztosításáról, a szakszemélyzet folyamatos oktatásáról és a bicod fertőtlenítők felhasználására vonatkozó jogszabályok betartásáról rendelkezik).

Vegyvédelmis katonák fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont
Az akcióról több képet is megosztott a Magyar Honvédség.

Karácsony szerint a fő tanulság az: „nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal. (…)

Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását.

– írja a főpolgármester.

Karácsony bemutatta, hogyan kerülhetett be a koronavírus az idősotthonokba
Sára Botond kormánymegbízott szerint szakmailag nem indokolt egy beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó-Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik