Belföld

Koronavírusos álhírek nyomában a rendőrök

Több tucat „kamuportált” és azokhoz kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot tártak fel.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Az ORFK a police.hu oldalon tudatta, olyan internetes cikkeket vizsgálnak, amelyek a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlanságokat közöltek a koronavírus megjelenéséről, így arról, hogy Magyarországon már januárban megjelent a fertőzés.

A rendőrségnek sikerült feltárni több tucat „kamuportált” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot.

A köznyugalom megzavarására alkalmas álhíreiket kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi média felületeken.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A KR NNI Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya az álhírek írásával és terjesztésével foglakozó szervezetek felszámolása érdekében több összehangolt műveletet hajtott végre. Legutóbb április 8-án újabb akciót tartott Battonyán, ahol a nyomozók kutatást végeztek és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik