Belföld koronavírus

Győrfi Pál: Aki időt nyer, életet nyer

Összeszorul a gyomra, amikor utcán összeverődő csoportokat lát. Igazi kihívásnak tartja megértetni, hogy a húsvéti ünnepre se jöjjön össze a tágabb család.

Győrfi Pál a Mandinernek azt mondja, gyakorlatilag az Országos Mentőszolgálatnál nőtt fel, szóvivőként munkája része lett, hogy néha tragédiákkal kell foglalkoznia, de ilyen helyzettel, mint a mostani, még ő sem találkozott. A mentőszolgálat mindig készült járványhelyzetre, de világjárvány még nem volt nálunk.

Ő már akkor a legrosszabbra számított, amikor a koronavírusról az első hírek jöttek Vuhanból. A járvány magyarországi kitörése óta nagyrészt az köti le minden idejét, náluk is alakult operatív törzs, sok a munka, nem teheti meg, hogy otthon marad. A többi bajtársával együtt ő is betartja a szabályokat, amiket másoknak ajánl.

Azt mondja, a Maradjanak otthon-videók számára azért fontosak, mert valódi társadalmi hasznot jelentenek. Bár ebben csekélynek tartja saját szerepét, úgy tűnik, sikerült lassítani a járvány terjedését, ami azért nagyon fontos,

hogy ne kerüljön egyszerre sok és nagyon súlyos eset az egészségügyi ellátásba.

Igazi kihívásnak tartja megértetni az emberekkel, hogy a húsvéti ünnepre se jöjjön össze a tágabb család.

Sok pozitív visszajelzést kap, de persze vannak fiatalok, akiket idegesít, és az sem zavarja, hogy mémek szereplője lett, mert a humor visszaadhatja az életkedvet.

Hát hiába beszélek én a tévében?

Nem tart attól, hogy előbb-utóbb kontraproduktívvá válik, ha a csapból is ő folyik, mert a járvány mostani – az úgynevezett csoportos megbetegedések – fázisában kell megértetni, hogy a gond nem csak a fertőzötteké, mert a koronavírus mindenkit veszélyeztet.

Viszont jelen pillanatban bizalmi kérdés, hogy vajon elhiszik-e nekünk, amit mondunk.

Szerinte rászolgáltak a bizalomra, ami nélkül nem lehet a vírust a lassítani a vírust.

Összeszorul a gyomrom, amikor utcán összeverődő csoportokat látok, amint iszogatnak, kezet fognak, ölelkeznek. Hát hiába beszélek én a tévében?

Müller Cecília: egyre nagyobb veszélyben van mindenki, Budapest gócpont lehet
Újabb szigorítást rendeltek el az idősek otthonaiban.

Abban bízik, előbb kezdik el betartani a korlátozásokat, minthogy találkozzanak a vírussal, mert akkor már késő. Összességében úgy véli a város összképe alapján, hogy a többség megértette a  társadalmi felelősségvállalás fontosságát, azt, hogy lassítani kell a járvány terjedését.

Aki időt nyer, életet nyer.

Mivel az elnyúló járvány még több munkahelyet veszélyeztet, óriási felelősségnek tartja, hogy a döntéshozók az egészségügyi és a gazdasági szempontokat összeegyeztetve jó válaszokat adjanak.
Bajtársai munkája kicsit átalakult, kisebb a forgalom, kevesebb a baleset, de megjelentek a járványhoz kapcsolódó feladatok, Ezen feladatokra egyelőre elég a kapacitásuk, de vannak terveik arra is, ha nagyságrendekkel több beteget kell ellátniuk.

Győrfi Pál vírusvideója az egyetlen jó dolog, ami most terjed
Fiát is bevetette az otthonmaradásért folytatott harcba.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik