Belföld

Rendőr, katona heti 48 óránál többre is beosztható

Kölönleges rendvédelmi szabályokról döntött a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a mostani veszélyhelyzetben a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya a szolgálati jogviszonyt szabályozó törvénytől és a nemzetközi irányelvektől  eltérően is beosztható.

A heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a heti 48 órát. Munkanapokon a napi szolgálatteljesítési idő 12 óránál hosszabb is lehet, de a 24 órát nem haladhatja meg. Fokozottan veszélyes szolgálati beosztásban ez legfeljebb 9 óra lehet.

Az elöljáró a beosztást a szolgálatba lépést megelőző egy héten belül is közölheti. A hivatásos állomány tagjánál a napi legalább 8 órás pihenőidőbe beleszámít az utazás a szolgálatteljesítési helyre és onnan a hazajutás, de az utazás nélkül számított időtartam nem lehet rövidebb hat óránál. A túlszolgálat szabadidőben vagy díjazásban történő ellentételezéséről az illetékes parancsnok dönt.

A veszélyhelyzet ideje alatt a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos tagja – csak kivételes esetben – mondhat le a szolgálati jogviszonyáról.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik