Belföld koronavírus

Tiltó határozatot adott ki az országos tiszti főorvos csütörtök este

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel normatív határozatot adott ki saját jogkörében eljárva.

A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön este közölt határozat megtiltja a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű belépését Magyarország területére.

Szintén megtiltja a külföldről érkező nem magyar állampolgárok belépését személyforgalomban Magyarországra.

A felsőoktatási intézményeket nem látogathatják a hallgatók.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy az országba belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek, valamint könnyítést tartalmaz a nemzetközi teherforgalomban résztvevő gépkocsivezetők számára.

A határozat felkéri a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre.

A határozat azonnal végrehajtható.

Ezek egyébként többek között azok a lépések, amelyek lejárnak a veszélyhelyzet lejártával együtt. Mint ismert, az ellenzék nem járult hozzá a veszélyhelyzetről szóló törvény sürgős tárgyalásához, így arról hétfőn szavaz majd a parlament. Mivel azonban a veszélyhelyzet addigra lejár, a kormány arra kért minden fenntartót, hogy saját hatáskörben hosszabbítsa meg az intézkedéseket.

Diktatúrát hoz vagy a járvány elleni védekezés egyetlen eszköze a felhatalmazási törvény?
A veszélyhelyzet kihirdetését követő legélesebb politikai vita a túlhatalomtörvényről alakult ki. Válaszok a legfontosabb dilemmákra.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik