Belföld koronavírus

Itt vannak a legfrissebb gazdasági intézkedések részletei

Még tegnap jelentette be Orbán Viktor, hogy újabb intézkedéseket hoznak abban érdekében, hogy Magyarország gazdasága minél hatékonyabban reagáljon a koronavírus okozta különleges helyzetre.

Újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán
Hat új döntés született hétfőn, ezeket jelentette be a miniszterelnök.

Éjfél előtt nem sokkal a részletek meg is jelentek a Magyar Közlönyben.  Közülük ezek a legfontosabbak:

  • 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA adófizetési kötelezettség alól. A mentességi körbe tartozik a taxisokon túl, a fodrászat, a szépségápolás, a festés, üvegezés, villanyszerelés, az egyéb humán-egészségügyi ellátás, az előadó-művészet, a víz-, gáz-, fűtésszerelés, az épületasztalosság, a fekvő- és járóbeteg-ellátás, a fogorvosi ellátás, a konferencia szervezés, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátása, szállodai szolgáltatás, szerencsejáték. Az intézkedéssel kapcsolatban az Index megjegyzi: mivel itt havi 50 ezer forintos befizetéssel kell számolni, ez az jelenti, hogy átlagosan 200 ezer forintos támogatást kapnak az államtól a fejenként a támogatottak, az állam pedig nagyjából 16,3 milliárd forinttól fog elesni emiatt.
  • A március 1. előtt keletkezett KATA-adótartozásokra haladékot adnak, a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan járulékmentességet kapnak a médiaszolgáltatók kieső reklámbevételeik miatt. A tegnapi döntésnek megfelelően szintén járulékmentességet kapnak az alábbi tevékenységek: kiadványkiadás, napilapkiadás, műsorszolgáltatás, film-, és műsorgyártás, szerencsejáték, sport- és szórakoztató tevékenység, alkotó- és művészeti tevékenység, konferenciaszervezés.
  • csak arra érvényes a mentesség, aki a rendelet hatályba lépése előtti fél évben között a legtöbb bevételét, de minimum a bevételének 30 százalékát a fent nevesített tevékenységekből szerezte – ezzel a trükközőket akarják kiszűrni.
  • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik, az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig. A Magyar Közlönyben továbbá az áll, hogy a korábban már megkezdett eljárásokat is felfüggesztik. “A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés sem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható”.
  • a veszélyhelyzet megszűnéséig a gyes, gyed jogosultságokat is meghosszabbítják (a gyes és a gyet összege bruttó 28 ezer 500 forint, a gyedé pedig legfeljebb 225 ezer 400). Azaz: „a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott – a kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.”
  • 15 ezer forintig nem kell beütni a kódot paypassos fizetésnél a terminálon.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik