Belföld koronavírus

Idea Intézet: az aktív keresők negyede munkahelye elvesztésével számol

Március közepén a koronavírus következményeként erősen romló gazdasági közhangulat olvasható az IDEA Intézet közvélemény-kutatásából. Igaz ez a megállapítás a magyar gazdaság egészére éppúgy, mint a saját háztartással kapcsolatos várakozásokra. 

Az IDEA Intézet 2020. március 17–20. között 2000 fős reprezentatív kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezettek miként értékelik saját, háztartásuk, illetve az ország anyagi-gazdasági helyzetét a következő 12 hónapban a koronavírus következtében. Fő kérdésük az volt, hogy

Változhat-e a következő 12 hónapban az Ön háztartásának adósságállománya a koronavírus következményei miatt, és milyen irányba?

Az IDEA Intézet arra is kíváncsi volt, hogy a megkérdezettek mennyire tartanak attól, hogy a koronavírus következményei miatt a következő 6 hónapon belül elveszítik jelenlegi állásukat.

Március középen a megkérdezettek 65 százaléka szerint sokat fog romlani a következő 12 hónapban az ország gazdasági helyzete a koronavírus következményei miatt. Mint írják: táborokon átívelő konszenzus van abban, hogy visszaesés következik, különbségek abban mutatkoznak, hogy ennek mélységét milyennek ítélik meg a válaszadók. Míg a Fidesz–KDNP-szavazóinak 43 százaléka szerint sokat fog romlani, addig az ellenzékiek pesszimistábbak. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok sem várnak semmi jót: 18 százalékuk szerint valamelyest, 68 százalékuk szerint sokat fog romlani a gazdasági helyzet a koronavírus következményei miatt.

Kép: Idea Intézet

Az ország gazdasági helyzetének megítéléséhez képest saját háztartásuk anyagi helyzetét a koronavírus következményei miatt még negatívabban látják a megkérdezettek. Az összes válaszadó 76 százaléka szerint fog romlani háztartásuk anyagi helyzete a következő 12 hónapban. Az ellenzéki pártpreferenciával bírók 83 százaléka, a bizonytalanok 78 százaléka van ezen az állásponton. Kevésbé pesszimisták a kormánypártiak, akiknek egyötöde nem számít háztartásának változására egy éven belül, azonban közel kétharmaduk romlást feltételez.

A megkérdezzek és az ellenzéki szavazók egynegyede már most biztos abban, hogy háztartásának adósságállománya nőni fog a koronavírus következményei miatt. Ugyanakkor a bizonytalanokat leszámítva a többség egyelőre nem tudja megítélni, hogy a járvány következtében háztartása adósságállománya hogyan változik a jövőben.

Kép: Idea Intézet

Március közepén az összes megkérdezett 6 százaléka már biztos abban, hogy a koronavírus következményei miatt a következő 6 hónapon belül elveszíti jelenlegi állását, 12 százalékuk pedig egyre nagyobb esélyét látja ennek.

Huszonnyolc százalékuk egyelőre bizonytalan a kérdésben. A Fidesz–KDNP-szavazóinak többsége (52 százalék) egyáltalán nem fél munkahelye elvesztésétől, míg a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanoknak és az ellenzéki preferenciával bíróknak a 20 százaléka vagy nagy esélyt lát, vagy szinte biztosra veszi azt. Hozzáteszik: ebben a kérdésben érdemes az aktív keresők véleményének ismertetése is. Körükben a legmagasabb azoknak az aránya, akik számítanak munkahelyük elvesztésére, egynegyedük erre készül. Hat százalékuk szerint szinte biztosan ez fog történni, 19 százalékuk pedig egyre nagyobb esélyt lát erre.

Kép: Idea Intézet

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. március 17 – március 20. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik