Belföld koronavírus

Koronavírus: már a halottakat is tesztelni kell Magyarországon

A legtöbb kórházba szombaton eljutott — március 19-én keltezett — tiszti főorvosi utasítás szerint már minden gyanús betegtől lehet és szükséges mintát venni elhunyta után — derült ki a Napi.hu bortokába került dokumentumból.

Az EMMI V/2404/2020/EAT iktatószámú utasítása alapján, a járványos időszakra tekintettel, a boncolások felfüggesztésre kerülnek, kivételt képeznek ez alól a törvényszéki boncolások. Azon elhunytak esetében, akiknél felmerül a Covid-19 fertőzés gyanúja, a halál beálltának megállapítása után 30 percen belül vett felső légúti, orr és torok mintákat egy mintavevő csőbe belemosva (ugyanúgy, mint a megbetegedés gyanúja esetén betegből vett minta), minta beküldhető laboratóriumi vizsgálatra

– áll a Müller Cecília országos tiszti főorvos által jegyzett dokumentumban.

Hozzáteszik: az új eljárásrend egyelőre csak a kórházakra vonatkozik, vagyis az alapellátásban még nem tudják, hogy hasonló helyzetben pontosan mit kell tenniük. Kiemelik: a háziorvosok esetében ez azért is lenne fontos, mert ha valaki otthonában hunyt el, akkor a halottszemlét, halottvizsgálatot az ő feladatuk elvégezni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik