Belföld

Visszatért a tél, riasztást, figyelmeztetést adtak ki

A következő napokban havazásra, komoly lehűlésre kell készülni. Csütörtöktől újra melegszik az idő.

Hétfőn többnyire erősen felhős, borult lesz az ég. Délelőtt főleg északnyugaton lehet néhány órás napsütés, délután északkeleten szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Az Alföldön, a Dél-Dunántúlon többfelé, északabbra kevesebb helyen lehet havazás, hószállingózás, ami helyenként havas esőbe válthat át. A szelet erős, az Északi-középhegység, az Észak-Alföld és a Nyugat-Dunántúl környékén viharos lökések kísérik. Délen a szél néhol hordhatja a havat. A hőmérséklet napközben 1 és 6, késő este -3 és +2 fok között alakul, írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős szél miatt riasztást, és háromféle figyelmeztetést (elsőfokút) adott ki.

Az erős szél miatt nyolc megyére adtak ki figyelmeztetést.

A havazás miatt elsőfokú veszélyjelzés él három megyére, míg a hófúvásra külön is figyelmeztetnek Baranyában.

 

Azt írták: kora reggeltől az ország nagy részén északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet viharos, 60-85 km/órás lökések kísérheti. A középső országrészben kis területen eshet 1-2 centi hó, majd kelet egy csapadéksáv hozhat havat, havas esőt, esőt. Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel (5-6 centi) tapadó hó eshet. A Mecsekben jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat, főleg estétől.

A rendőrség külön is kérte az autósokat, hogy a szokásosnál jóval óvatosabban vezessenek! Tartsanak nagyobb követési távolságot, előzésnél, kikerülésnél számoljanak az oldalszéllel! Ha muszáj útra kelniük, számoljanak a szokásosnál hosszabb menetidővel!

Kedden általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi, északkeleti megyékben szakadozottabb lehet a felhőzet, helyenként akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Az ország déli felén többfelé, északabbra kevesebb helyen valószínű havazás. A szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. (A hófúvás miatt Baranyára figyelmeztetés is érvényes). A minimumhőmérséklet általában mínusz 6 és 0 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A maximumhőmérséklet 0 és plusz 8 fok között várható.

Szerdán többfelé várható csapadék, kezdetben általában havazás, majd főleg a Dunától keletre – mielőtt megszűnik a csapadék – havas eső, eső is. A leghidegebb órákban általában mínusz 5 és 0 fok között, napközben 0 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön nyugaton több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék, amely fokozatosan megszűnik. Helyenként erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet plusz 4 és 16 fok között várható, nyugaton a legalacsonyabb, északkeleten a legmagasabb értékekkel.

Pénteken nyugaton kevesebb, keletebbre több napsütés valószínű. Inkább csak a Dunántúlon alakulhat ki helyenként kisebb eső, zápor. Néhol erős lehet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 9 és 18 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

A hétvégén néhol fordulhat elő zápor. A minimumhőmérséklet mindkét nap mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 11 és 18, vasárnap 12 és 19 fok között alakulnak.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik