Belföld

Gyárfás-ügy: vádat emeltek Ihász Sándor volt főügyész ellen

Hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Ihász Sándor volt főügyésszel szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt. A gyanú szerint Ihász az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója ismeretlen volt, és felderítése érdekében évek óta erőfeszítéseket tesznek már a hatóságok.

A hatóság szerint a volt főügyész 2017 októberében átvette a hivatali helyiségében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a volt főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, illetve felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

Ihász korábban azt mondta, hogy „ebből így semmi nem igaz”. Állítása szerint csak egy pár oldalas írást kapott Gyárfástól, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből, „versszerűen” vágtak össze. A hivatali visszaéléssel vádolt volt főügyész szabadlábon védekezik.

Ihász: Gyárfásnak nem volt bűne, amit pártolhattam volna
Az úszószövetség exelnöke baráti tanácsért fordult a volt főügyészhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik