Belföld koronavírus

Koronavírus: több száz háziorvos érzi úgy, nem kapott segítséget

932 orvos töltötte ki a Háziorvosok Online Szövetségének (HAOSZ) felmérését, amelyben az alapellátás járványügyi felkészültségét vizsgálták. A kérdőívek eredményeit a szervezet honlapjára töltötték fel. A HAOSZ elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az alapellátási praxisok milyen készletekkel rendelkeznek, és elegendő segítséget kapnak-e a koronavírus elleni küzdelemhez.

  • A fertőtlenítésre vonatkozó kérdéseket 931 szakember töltötte ki, több mint 80 százalékuk arról számolt be, hogy felületfertőtlenítőből 1-5 liternyi készlettel rendelkeztek, azonban 62,4 százalékuk szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük.
  • A kitöltők 75,4 százalékánál a váróteremben nincsen automata kézfertőtlenítő adagoló, míg 59,2 százaléknak még a rendelőben, nővérszobában sincsen.
  • 85,9 százalék 1-5 liter kézfertőtlenítővel rendelkezett a felvétel idején, míg a többség (78,5 százalék) szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük. A megkérdezettek több mint háromnegyede (82,1 százalék) látja úgy, hogy nehezített a beszerzés. 75,6 százalék mondta azt, hogy sem a váróban, sem a rendelőben nincsen légfertőtlenítő.

A védőfelszereléssel való ellátottság központi kérdés, a Magyar Orvosi Kamara szerint komoly hiányosságok vannak ezen a területen, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a kamara csak politizál a kritika megfogalmazásával.

  • A HAOSZ felmérését kitöltő háziorvosok többsége szerint három hónapra 50-300 sebészi maszkra lenne szükségük, azonban a legtöbben 1-100 darabbal rendelkeznek. A megkérdezettek 45,4 százaléka szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központtól érkező sebészi maszk nem elegendő.
  • 77,4 mondta azt, hogy legfeljebb egy védőszemüvege van, a többség szerint azonban 2-5 darabra lenne szükség.
  • FFP2-es és FFP3-as maszkokkal sem állnak fényesen: a válaszadók több mint háromnegyede legfeljebb 5 darabbal rendelkezik, míg 73,2 százalék szerint 3 hónapra 10-200 darabra lenne szükség.
  • 72,9 százaléknak egyáltalán nincsen védőruhája.

A HAOSZ rékérdezett arra is, hogy az alapellátó orvosok milyen mértékben kaptak segítséget az állami szervektől, illetve az önkormányzattól. Az ábrán a 0 a legrosszabb (egyáltalán nem kapott segítséget), az 5 pedig a legjobb érték (teljes mértékben). A kérdésekre 932-en válaszoltak, elégedettségük leolvasható az ábráról, összesen 723 orvos értékelte 0-val vagy 1-essel a központi szervek segítségét:

Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.