Belföld koronavírus

Alaposan kioktatta az oktatási államtitkárt a PDSZ

Azt kérték, kincstári optimizmusát próbálja a jövőben a valósághoz igazítani.

A hírek szerint a tankerületek szigorúan elszámoltatják az iskolákat, hogy azok ellenőrizzék a pedagógusokat, akik most otthonról kénytelenek dolgozni. A megfélemlített tanárok ezért  gyakran annyi leckét adnak fel, ami nemcsak maguknak, hanem  a diákoknak és a szintén otthonról dolgozó szüleiknek is megterhelő.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ilyen hangulatban reagált Maruzsa Zoltán Inforádiónak adott igen optimista interjújára.

Az oktatási államtitkár a digitális tanrendről ugyanis azt mondta, ők azt tapasztalják,

hogy boldogság van szerte a rendszerben.

Akikkel ők beszélnek, azt mondják, hogy

a kollégák felzárkóztak a feladathoz.

Szerinte jól működik a KRÉTA-rendszer is, a Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését pedig azért nem halasztják el, mert a tanároknak úgyis több lett most a szabadidejük a felkészülésre.

A PDSZ forráskritikára buzdít, jelezve, hogy hozzájuk teljesen más visszajelzések érkeznek, mint Maruzsa államtitkárhoz.

A szakszervezet szerint a távoktatás nem kevesebb, hanem több munkát, terhet jelent, miközben az oktatásirányítás még azzal sem segítette ebben a tanárokat, hogy legalább a tavaszi szünetet előrehozta volna.

Ettől függetlenül sem tartják szerencsésnek, ha egy ilyen megosztó ügyben, ennyire mereven ragaszkodik az oktatásirányítás a szakma többsége által elutasított NAT bevezetéséhez.

A döntéshozóknak mérlegelniük kellene, hogy ha elhalasztják a bevezetést, egy átgondoltabb dokumentumba akár be is lehet építeni a veszélyhelyzetben bevezetett digitális tanrend értékes tapasztalatait.

Milyen boldogság?

Mivel Maruzsa államtitkár nem zárta ki az érettségi lebonyolításának módosítását sem, a PDSZ jelezte, bármilyen döntés előtt egyeztetni kellene „a jelenleg frontvonalon lévő pedagógusok” szakmai szervezeteivel. Erről, a digitális tanrend bevezetésével ellentétben, nem kell napokon belül döntést hozni,  van némi idő az átgondolt intézkedésre.

Bár Maruzsa szerint „boldogság van az egész rendszerben”, a PDSZ tájékoztatta az államtitkárt, hogy a digitális átállás valóban tiszteletre méltó energiákat szabadított fel az oktatás szereplőiben, mégis rengeteg kifogás érkezett, és éppen a KRÉTA- rendszer alkalmatlansága, lassúsága és a felesleges adminisztráció miatt. Azt ugyanis a rendszeren keresztül jelenleg is elvárják a pedagógusoktól. A PDSZ ezek alapján kéri az államtitkárt, jelen helyzetben szavait

a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz.

A járvány miatt tanárokat küldenek el, a fenntartó mossa a kezeit
A Népszava szerint a digitális munkarend miatt több helyen pedagógus állások kerültek veszélybe. Volt, akinek SMS-ben mondtak fel.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik