Belföld koronavírus

Magyarország kivételével az összes európai ország közli a koronavírus-fertőzöttek területi adatait

Településre, de legalább megyére lebontva naponta frissítik az adatokat a koronavírusos esetekről az összes EU-s országban, de jellemzően azon kívül is, például Albániában. Magyarország az egészen apró területű országokat nem számítva abban egyedülálló a kontinensen, hogy nem árulják el az állami szervek, hogy mely településeken éltek a betegek — írta meg a 444.hu.

A lap feleleveníti, hogy az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ezt azzal indokolta, hogy tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait, és nem lenne helyes, ha egy beteg lekövethető lenne az adatai alapján.

Ehhez képest a szomszédos Ausztria egészségügyi minisztériumának koronavírusról szóló oldalán a címlapon olvashatók a legfrissebb területi adatok, a horvátországi eseteket megyékre lebontva ismertetik. Románia egészen vasárnapig minden betegről közölte, hogy mely megyében élt, férfi vagy nő, és hány esztendős. Hétfőtől ennyire részletes adatokat már nem közölnek, de a megyéket továbbra is nyilvánosságra hozzák. A lengyel kormány koronavírus oldalán az ország térképén kattintgatva lehet tájékozódni az esetekről, járási szinten. A finn kormány nem megyénként, hanem a területileg illetékes nagy kórházak hatáskörei alapján ad ki naponta frissülő információkat a betegek földrajzi helyzetéről, a finnen kívül svéd és angol nyelven is — teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: Lakatos Tibor és Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 10-én. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik