Belföld koronavírus

Úgy néz ki, Pintér Sándor nem lett koronavírusos

Az első tesztje negatív lett a belügyminiszternek, aki lekezelt a beteg marokkói miniszterrel.

Pintér Sándor első koronavírus-tesztje negatív lett

– jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az is kiderült, hogy 41 további minisztériumi dolgozót teszteltek, akik a Belügyminisztérium mellett, a Külügyminisztériumban, illetve az ITM-ben dolgoznak. Ők azok, akik találkoztak azzal a marokkói delegációval, amelynek a tagja volt Abdelkader Amara, Marokkó közlekedési és vízügyi miniszter is, akiről később kiderült, hogy fertőzött.

A miniszter például közeli kapcsolatba került Magyar Leventével, a külügy parlamenti államtitkárával is, akit szintén teszteltek. Müller tájékoztatása szerint a tesztelt kormánytisztviselők közül senki nem fertőződött meg.

Közzétette: Abdelkader Amara – 2020. március 11., szerda

 

Szorosan ide kapcsolódik, hogy a marokkóiak jártak Szentendrén is, ahol a városháza munkatársaival találkoztak. Őket Fülöp Zsolt, a polgármester kérésére sem tesztelték, hanem karanténba zárták. A polgármester pedig önkéntes karanténba vonult, mert ő ugyan nem, de az alpolgármester találkozott a marokkói miniszterrel.

Ebből látszik, hogy bár az Operatív Törzs tájékoztatóin azt állítják, hogy mindenkire ugyanaz a protokoll vonatkozik tesztelésnél, úgy tűnik, hogy a kormányzati dolgozókat úgy is tesztelik, hogy nem mutatnak tüneteket, csak kapcsolatba kerültek bizonyítottan fertőzöttel.

A tesztek elmaradása nem csak a szentendreiekre igaz, hanem több kórházban is karanténba kerültek egészségügyi dolgozók, tesztelés nélkül. A tisztifőorvos nem árulta el pontosan, hány egészségügyi dolgozó került emiatt karanténba, csak annyit mondott, hogy 4-5 helyen, 10-es nagyságrendben kerültek karanténba egészségügyi alkalmazottak.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén arról értekezett, hogy szerinte a tesztelés nem is túl hatékony módszer:

Mérjünk többet, teszteljünk többet. Ezt tesszük. Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni

– állította a miniszterelnök. Ezek alapjén érthető, hogy Müller Cecília miért emelte ki, hogy csak az első teszt alapján lett negatív Pintár Sándor eredménye.

Kiemelt kép: Abdelkader Amara / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik