Belföld koronavírus

Orbán: Nem lehetséges kiszűrni a koronavírust

Mérjünk többet, teszteljünk többet. Ezt tesszük. Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni

– válaszolta Orbán Viktor egy napirend előtti kérdésre hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök azzal magyarázta állítását, hogy a becslések szerint csak 50-70 százalékos hatásfokúak a koronavírus-tesztek, ameddig nem jelennek meg az antitestek a szervezetben. Azaz Orbán szerint lehetséges, hogy negatív teszteredményt produkál már fertőzött ember is.

Vasárnap Kovács Zoltán államtitkár elárulta, hogy Pintér Sándor belügyminisztert, és más más minisztériumok dolgozóit is tesztelték, miután találkoztak a fertőzött marokkói miniszterrel, aki Magyarországon járt. Az államtitkár azt már nem árulta el, ez milyen protokoll alapján történt. Később megírtuk, hogy a szentendrei önkormányzat munkatársait nem tesztelték, hanem karanténba küldték, miután kiderült, hogy ők is találkoztak a marokkói delegációval.

Találkozó a marokkóiakkal: Pintért tesztelik, a szentendreieket karanténba küldik
Szentendrén is járt az a marokkói delegáció, amelynek legalább az egyik tagja koronavírusos volt. Míg Pintér Sándort és más minisztériumok dolgozóit tesztelték, addig a szentendreiket karanténba küldték.

Újabb korlátozások a koronavírus miatt

Orbán napirend előtti beszédében korábban további korlátozó intézkedéseket jelentett be. Hétfőtől a következő változásokra kell számítani:

  • Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják – csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba,
  • hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sportrendezvényeket is legfeljebb zárt kapuk mögött lehet megtartani,
  • a kávézók, éttermek, boltok 15 óráig tarthatnak nyitva, az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat nem érintik a korlátozások.
  • Bezárnak az eddig még nyitva tartó színházak, mozik is.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik