Belföld koronavírus

Nyílt levél Orbánnak: a tanítási szünet édeskevés

A PDSZ szerint biztosítani kell legalább az egyik szülőnek, hogy otthon maradhasson gyermekével. Drágább, de biztonságosabb.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) üdvözli, hogy Orbán Viktor végül mégis belátta, a koronavírus-járvány  terjedésének korlátozásához, be kell zárni az iskolákat. A PDSZ mégis nyílt levelet írt a kormányfőnek és az operatív törzsnek, mert úgy véli,

nem megfelelő megoldás az iskolai gyermekfelügyelet

azoknak a családoknak, ahol valaki nem tud otthon maradni a
gyermekkel. A szakszervezet szerint valódi segítség az lenne, ha lehetővé tennék, hogy ezt legalább az egyik szülőnek lehetővé tennék egy olyan törvénymódosítással.

A PDSZ a keresőképtelenség taxatív felsorolását kiegészítené a „járványhelyzet miatt gyermeke felügyeletét ellátó szülő esetével, valamint kiterjesztené rá a közegészségügyi okból hatóságilag elkülönített személyekre vonatkozó szabályt is”.

Így a szülőnek a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő jövedelmét az állam térítené meg.Az intézményi gyermekfelügyelet megszervezése ugyan nem jár  külön költséggel, de azzal az állam veszélyezteti a pedagógusokat. A PDSZ ezért javasolja, a kormány az önkormányzatoknak adjon külö forrást arra, hogy a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő, otthoni munkavégzésre nem beosztható szülőt, gondviselőt anyagilag támogathassák. Így lehet a járvány terjedését megállítani, a felnőttek és a gyermekek egészségét védeni.

Az iskolák, óvodák jelentős része eddig sem volt felkészülve a járványügyi és munkajogi előírások betartására, a gyermekek és a munkavállalók védelmére, a biztonságos munkavégzésre. 

Megtagadható a gyermekfelügyelet

A PDSZ emlékeztet rá, a mostani helyzetben a legpraktikusabb az otthoni munkavégzés, de a törvény szerint a munkavállalók meg is tagadhatják az olyan utasítást, amely

életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Ha a munkáltató a járvány időtartama alatt gyermekfelügyeletet rendel el, de nem gondoskodik a gyermekek, tanulók és a rájuk felügyelő felnőttek esetében a fertőzésveszély kizárásáról, akkor a munkavégzést meg kell tagadni. A PDSZ nyílt levelében arra is felhívja a figyelmet, hogy a köznevelési intézményben dolgozók
nagy része a veszélyeztetett korosztályba tartozik, ráadásul a gyermekek tünetmentesen hordozhatják a koronavírust, így, ha a az intézményekben gyermekfelügyelet lesz,

az iskola a vírus terjesztésében továbbra is szerepet kap.

A jelenlegi jogszabály szerint a nevelési-oktatási intézménynek kell a gyermek, tanuló testi épségének megóvásáról gondoskodni. Amennyiben erre a kormányrendelet az iskolákat a járvány idején is kötelezi, kötelező mindazokat a védőfelszereléseket biztosítani a gyermekeknek és a rájuk ügyelő felnőtteknek, amelyekkel kizárható a fertőzés átadása.

Teljesen indokolatlan a döntés

Sem járványügyi, sem költségvetési, sem munkajogi szempontból nem indokolt a kormány döntése, amely szerint az óvodák és a szakszolgálatok esetében a fenntartóknak kell dönteni a járvány alatti működésről, miközben külön költségvetési forrást és emberi erőforrást nem biztosít. Ez különböző intézkedéseket, kaotikus helyzetet eredményezhet.

Mivel a vírus nem a közigazgatási határokhoz igazodva terjed, semmi sem indokolja, hogy ne egységesen történjenek a járvány alatti, intézmények működését alapvetően meghatározó folyamatok és a köznevelési intézmények egyes munkaköreiben foglalkoztatottak munkajogi megítélése, kezdve a munkavégzéstől egészen az éves szabadság kiadásáig.

A szakszervezet óvodákból, szakszolgálati intézményekből már kapott visszajelzéseket, hogy már most nagy megosztottságot és feszültséget eredményez az egységes utasítás hiánya, ami a kormány felelőssége. Szűcs Tamás elnök a nyílt levélhez csatolta egy óvodapedagógus levelét, aki szerint a kormányfő őket és az óvodai munkát segítőket megint kihagyta,

rásózva a döntést a polgármesterekre, akik viszont néhány döntést az óvoda és bölcsődevezetőkre hárítottak. (lsd: kinyissunk vagy ne nyissunk ki). A vírus nem szelektál főváros és vidék között, de erre majd csak akkor döbben rá mindenki, ha a környezetében felbukkan egy gyanús eset. Lehet, hogy akkor már késő önkéntes karanténba vonulni, és késő lesz bezárni az intézményeket. Tudom, a szülők is gondban vannak, hogy hová tegyék a gyerekeket, de ebben a helyzetben ennek fel sem kéne merülni, hanem óvni kellene a saját és a hozzátartozók egészségét.

Az óvodapedagógus szerint az egyetlen megoldás óvodabezárás.  58 ávesen ő is fél, a bizonytalanságtól, attól, hogy egy gyerek, amikor köhög, amikor rá tüsszent, folyik az orra és megölel, nem éppen a vírust adja-e át.

Álljunk a sarkunkra ….amíg nem késő!

Frissítés!

Szerkesztőségünk szintén kapott levelet óvodapedagógustól, aki érthetetlennek tartotta, hogy

az óvodák bezárása nem eleve elrendelt dolog.

Mint írta, ő tisztában van vele, hogy egy óvodai csoportban – a gyermekek életkori sajátosságaiból, viselkedéséből adódóan – még egy egyszerű nátha is futótűzként terjed (nem megfelelő orrfújás, mindent a szájukba vesznek, megtapogatnak, utána a másik gyerek is), nem lehet mindegyik után fertőtleníteni a tárgyakat, őket 5 percenként elküldeni kezet mosni. Ő is tart a  fertőzéstől, nem vinné haza a családjának.

Ha most, amíg a járvány nem tetőzik, bezárnának minden óvodát, bölcsődét, sokkal hamarabb lecsengene az egész. Megelőzni a bajt mindig könnyebb és egyszerűbb, mint orvosolni, írta a vidéki óvó néni.

Kiemelt kép: Orbán Viktor az operatív törzs ülésén március 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik