Belföld koronavírus

DK: Orbán fejezze be a tanárok fenyegetését!

A PSZ nem ijedt meg. Cáfolja a kormányfőt, továbbra is az oktatási intézmények bezárását követeli.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese felháborítónak tartja azt a „pökhendiséget”, ahogy Orbán Viktor beszél az esetleges iskolabezárás következményeiről.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő ahelyett, hogy megoldást találna a szülők, tanárok és gyerekek aggodalmaira, azzal fenyegette meg pénteken reggel a tanárokat, hogy ha nagyon kardoskodnak a biztonságérzetüket megerősítő bezárás mellett, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

A Demokratikus Koalíció szerint aljas dolog azzal zsarolni az amúgy is alulfizetett tanárokat, hogy a megélhetésük is veszélybe kerülhet, ha nagyon ugrálnak. Az emberélet nem játék!

A kormány azonnal üljön le egyeztetni a bölcsődék, óvodák, iskolák vezetőivel, a szakszervezetekkel, és hozzon felelős döntést! A DK szerint egyszerre kell a lehető legnagyobb biztonságba helyezni az oktatási-nevelési intézmények dolgozóit, diákjait, és megoldani, hogy senki se maradjon fizetés, jövedelem nélkül.

Romániában fizetett szabadnapot kapnak a szülők a rendkívüli tanítási szünet idejére
A jogszabály szerint a 12 évesnél fiatalabb gyermekek szülei fizetésük 75 százalékát kapják a „kényszerszabadság” idejére.

Az Orbán-kormány dilettantizmusa nem fajulhat odáig, hogy az emberek nem csak megbetegedhetnek, de a rezsit sem tudják fizetni, vagy nem marad pénzük ennivalóra.

A PSZ csakazértis bezárást követel

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli a koronavírus járvány miatt. Nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére.

Az érdekvédelmi szervezet Orbán Viktor pénteki nyilatkozatára úgy reagált, a miniszterelnök állításával ellentétben, az iskolabezárás nem feltétlenül jelentené a tanév végét, hiszen a köznevelésről szóló törvény, a tanév rendjét szabályozó rendelet is lehetővé teszi az elmaradt tanítási napok pótlását.

A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig »az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról«.

A szakszervezet szerint az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

A PSZ ismét felhívja a döntéshozók és az intézményfenntartók figyelmét arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) gondoskodni kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

Miért zárják be mindenhol az iskolákat, csak nálunk nem?
Európa nagy részében már zárva tartanak a közoktatási intézmények. Mi szól a bezárás mellett, és mi ellene?

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik