Belföld koronavírus

Bármekkora a koronavírus-pánik, az influenzával sem lenne szabad viccelni

A világ egyre több országában tombol a koronavírus-járvány, és a terjedés valóban aggasztó. Ugyanakkor a pánik helyett jobb lenne, ha a valós veszélyekkel is legalább ennyit foglalkoznánk: az influenza ugyanis garantáltan itt van, és épp ezért fontos lenne komolyan venni.

Láz, végtagfájdalom, torokfájás, gyengeség, semmihez-nincs-kedvem-állapot? Rossz hírünk van: ön alighanem influenzás. És bár tudjuk, hogy épp nem ez az a betegség, ami miatt most aggódni illik, azért azt mindenki érzékeli, aki a napokban akár csak eltüsszentette magát nyilvános helyen, hogy éppen ezekben a napokban légúti betegnek lenni nem könnyíti meg a helyzetet. Arról nem beszélve, hogy az influenza, bár régi ismerős, korántsem nevezhető barátságos vendégnek, és a legyengült szervezetre ez is különös veszélyt jelent. Így aztán érdemes mindent bevetni a megbetegedés ellen.

Bár az egészséges – sok friss zöldséget tartalmazó, mérsékelt szénhidrát-tartalmú, tápanyagdús – étrend, a megfelelően megválogatott vitaminpótlás, a rendszeres testedzés, az elegendő alvás, a stressz hatékony levezetése, és a mindezzel felerősített immunrendszer hatékonyan ki tudja védeni a betegségek javát, a legbiztosabb védekezés az influenza ellen mégis csak a védőoltás. Főleg azoknál célszerű megelőzni az influenzát, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak. Ők az idősek, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, és a várandós kismamák, valamint azok a nők, akik influenzaszezonban szeretnének teherbe esni. „Fontos lenne azt is alapvetésként kezelni, hogy terhességre való felkészülést nem csak a terhesvitaminok szedése jelenti, hanem többek között a megfelelő védettség biztosítása is szükség van a magzatra és az újszülöttre veszélyes betegségek, így az influenza ellen. Így aztán a kismamának és az ő közvetlen környezetében élőknek egyaránt ajánlott az influenza elleni védőoltás beadatása” – hangsúlyozza Dr. Kiss-Dala Noémi infektológus szakorvos.

Az influenza a magzatra is veszélyes, de az oltás őt is védi
Magyarországon évről-évre százezreket fertőz meg az akár életveszélyes szövődményekkel járó kór. Vannak azonban olyanok, akiknek nem csupán lehetőség, hanem kifejezetten ajánlott megoldás a védőoltás.

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének szakorvosa azt is kiemeli, hogy, bár most a koronavírusról esik a legtöbb szó, annak esélye, hogy valaki elkapja a vírust, jelenleg egészen kicsi, főleg, ha az influenzához viszonyítjuk.

Az influenza valós veszély: hónapok óta jelen van az országban, ahogy az előző években is, és, míg az emberek nagy része valószínűleg nem fog koronavírusos beteggel találkozni, addig influenzás beteg nagyon sok van, így ilyen beteggel nagy eséllyel sokan fognak érintkezni. Az influenza ellen lehet védekezni. A sokat emlegetett alapvető higiénés szabályok betartása nagyon fontos, mivel mindkét vírus cseppfertőzéssel terjed, de ezek a szabályok egyébként minden cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség terjedésének megfékezésében alapvető jelentőségűek, legyen az egy náthát okozó rhinovírus vagy épp a koronavírus

– mondta el az infektológus.

A higiéniás szabályok betartása mellett a legjobb védekezés az influenza ellen a védőoltás, amelynek jelentősége most még jobban felértékelődik, hiszen „ha az ember be van oltva, és nem lesz influenzás, nem gyengül le a szervezete a betegségben, ami hajlamosabbá tenné bármilyen más vírusfertőzés elkapására is” – teszi hozzá Dr. Kiss-Dala Noémi.

Amennyiben mégis betegek lettünk, legalább ne tegyünk hozzá a környezetünkben lévők legyengítéséhez azzal, hogy betegen is bemegyünk dolgozni. Legyen bármilyen fontos projekt, bármennyire közeli határidő a munkahelyen, amint betegnek érezzük magunkat, igenis maradjunk otthon. Rengeteg munkahely ma már lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, és ha esetleg mégsem, az a néhány nap betegszabadság nem jelenthet akkora kiesést a munkából, hogy azért megérje a saját és a környezetünk egészségét kockára tenni – ez egyébként mindig így van, nem csak most, amikor olyan sok szó esik a járványveszélyről.

A házi praktikák felsőlégúti megbetegedésekre széles körben ismertek: sok folyadékkal, teával – friss gyömbérrel, citrommal – segíteni a kórokozók kiürülését a szervezetből, egy jó házi leves pedig nemcsak felmelegíti a beteget, de a sóháztartásra is jótékony hatással van, és amíg nincsen szövődmény, akkor ez a néhány trükk némi pihenéssel, ha muszáj, akkor lázcsillapítóval elég is a betegség legyűréséhez. Azonban ha a tünetek nem enyhülnek 6-8 nap után sem, akkor érdemes felkeresni a háziorvost, lehetőleg pontos időponttal, hogy ne kelljen a váróban esetlegesen további vírusokat begyűjteni a betegektől. Az influenza által meggyengített test ugyanis fogékonyabb lesz a vírusokra és baktériumokra, akár tüdőgyulladásig is súlyosbodhat a helyzet – ezt nem érdemes megvárni.

Kiemelt kép: gettyimages

Szponzorált tartalom

A cikk a Sanofi támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik