Belföld

Mi a különbség a nátha és az influenza között?

Az influenzaszezonban természetes, ha orrfújás, láz, vagy elnehezedő végtagok esetén rögtön arra gondolunk, hogy nagy a baj, pedig sok esetben csak megfázással nézünk szembe. A nátha és az influenza meglehetősen hasonló tüneteket produkál, de fontos tudni a kettő közti különbségről, hogy megfelelő kezelésben részesüljünk és a lehető leghamarabb meggyógyuljunk.

A téli időszakban szinte mindenkivel előfordul, hogy egyik napról a másikra folyni kezd az orra, rossz lesz a közérzete, emiatt a munka is nehezünkre esik. Ilyenkor hajlamosak lehetünk bebeszélni magunknak, hogy influenzások vagyunk, arra viszont csak kevesen gondolnak, hogy a nátha is hasonló tüneteket okoz.

A megfázás általában torokfájással indul, innen terjed át az orra, majd végül elkezdődik a száraz köhögés. Egyáltalán nem jellemző, hogy egy megfázással küzdő felnőtt belázasodik, ez inkább a gyermekeknél fordulhat elő. Nátha esetén szintén nem gyakori a fejfájás, az izomfájdalom és a hidegrázás sem.

A betegség idején nyugodt életmódot kell folytatni sok pihenéssel, érdemes sok folyadékot fogyasztani, húslevest enni és természetes úton, például teákkal csillapítani a köhögési ingert. Ha egy hét után sem múlik el a helyzet, akkor érdemes ismételten felkeresni a kezelőorvosunkat, aki gondoskodik a kezelés további menetéről.

Az influenza a náthával ellentétben jóval súlyosabb tünetekkel jelentkezik, és ezek hirtelen törnek elő.

Az általános tünetek között van a láz, a hidegrázás, a köhögés, a fejfájás, a legyengültség és a tüsszögés is. Ezek jó esetben néhány nap alatt alább hagynak, de kirívó esetben akár több mint egy hétig is eltarthat a rosszullét.

Könnyen meg is fertőzhetünk másokat, már a lappangás időszakában is, amikor még mi magunk sem tudunk a betegségtől. Az influenza ráadásul durva szövődményekkel is járhat, mint például a tüdőgyulladás.

Az influenzára a tévhittel ellentétben nem gyógymód az antibiotikum.

A tüneteit lehet enyhíteni, ám a vírust az immunrendszernek kell legyőznie. A legjobb módszer a megelőzés, ennek a leghatékonyabb módja az influenza elleni védőoltás. A kiemelt rizikócsoportokba soroltak mint például az idősek, a szív-és érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedők és a várandós kismamák is ráadásul ingyen juthatnak a vakcinához, mások recept ellenében, gyógyszertárban vásárolhatják meg. Beadásáért az orvos nem kérhet pénzt.

Szponzorált tartalom

A cikk a Sanofi támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik