Belföld koronavírus

A Széchenyi fürdőben is voltak a koronavírusos diáklányok

A magyar hatóságokat azután értesítették, hogy Csehországban a lányok közül kettőnél kimutatták a koronavírust – mondta az országos tiszti főorvos szerdai sajtótájékoztatóján azzal a Milánóban tanuló amerikai és ecuadori koronavírus-fertőzött diáklánnyal kapcsolatban, akik két napot töltöttek Budapesten.

Egy harmadik lány akkor már visszautazott Milánóba, majd onnan haza akart menni Amerikába, viszont olyan beteg lett Dániában, hogy nem engedték tovább, hanem egy ottani kórházban kellett maradnia, írja a hvg.hu.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy a négy diáklány busszal érkezett a magyar fővárosba, a busz Bécs és Budapest közt sehol nem állt meg. A magyar hatóságok megkapták az utaslistát, a protokoll szerint két-két ülésig meg kell vizsgálni az utastársakat. Információik szerint a járaton négy magyar utazott.

A diáklányok egy belvárosi lakásban szálltak meg, a kulcsot egy borítékban kapták meg, így a bérbeadóval nem érintkeztek. A tiszti főorvos beszélt a tulajjal, és mint kiderült, a megadott eljárás szerint takarítottak és fertőtlenítettek a lakásban.

Mivel a diáklányok nem rendelkeztek helyismerettel, pontosan nem tudták megmondani, merre jártak. Annyit tudni, hogy jellemzően gyalog közlekedtek, voltak romkocsmában, palacsintázóban és gyógyszertárban, valamint egy órát eltöltöttek a Széchenyi fürdőben.

A fürdő közölte, hogy megerősítették a fertőtlenítést egy héttel ezelőtt az új eljárás szerint, így az úszómedencék klórszintjét is megemelték, ami elpusztítja a vírust.

Az országos tiszti főorvos szerint aggodalomra nincs ok, de azért elrendelték a rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást.

Három percben minden, amit a koronavírusról tudunk
A WHO még nem jelentette be, de tudományos értelemben már pandémiával, azaz több országra vagy akár az egész világra kiterjedő járvánnyal van dolgunk. Tünetek, gócpontok, veszélyeztetett korcsoportok egy videóban.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik