Belföld koronavírus

Koronavírus: Nincs pánik a szállodákban, sok magyar inkább itthon nyaralna

Vegyesek a magyar szállodák tapasztalatai a koronavírus hatásával kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a járvány miatt egyre többen választanak belföldi nyaralást – írja a Portfolió. Bár emelkedett a lemondások száma, pánik még nincs. A következő hónapokra vonatkozó foglalások nem térnek el érdemben a tavalyi év azonos szakaszától.

A Portfolió cikke szerint vannak olyan szállodák, ahol az alacsony kihasználtság miatt kényszerszabadságra küldtek munkatársakat. A nagy szállodaláncok egyelőre nem látnak okot a pánikra, eddig nem jeleztek tömeges lemondásokat. A Danubius Hotels Group az elmúlt két hónapban nem tapasztalt jelentős eltérést a tavalyi évhez képest, de folyamatosan monitorozzák a helyzetet. A Hunguest Hotelsnél hasonló a helyzet, a márciusi foglaltság ugyan kissé elmarad az előző évitől, az áprilisi viszont 3 százalékkal magasabb arányú.

Magyarországon egyelőre az a jellemző, hogy a kisebb apartmanokat, hosteleket kevéssé, a vidéki szálláshelyeket pedig egyáltalán nem érinti a visszaesés. Sőt, a vírus miatt úgy tűnik, többen választanak belföldi nyaralást, és akár már júniusra is foglalnak – nyilatkozta az Utazzitthon.hu munkatársa a Portfoliónak.

A G7 megkereste a szálláskezeléssel foglalkozó Diamond Residence-t, amely viszont 30 százalékos visszaesésről számolt be a lakások kiadásában. Azt is megérezték, amikor a kínai és dél-koreai turisták kezdték visszamondani a foglalásokat, a járvány olaszországi gócpontjának kialakulása óta pedig már sok nyugat-európai is lemondja utazását, az olaszoknak például a 60 százaléka.

Az olasz turisták elmaradása komoly gondot jelenthet majd a magyarországi idegenforgalomnak. Tavaly 200 ezer olasz érkezett hazánkba, és összesen nagyjából 32 milliárd forintot költöttek el nálunk – számolt be az ATV.

A Deutsche Welle szerint a globális turizmusban már milliárdos veszteségekkel számolnak. Európában nem csak az olasz látványosságok körül lett minden kihalt, de a Louvre is több napja zárva tart, mert a dolgozók félnek a megfertőződéstől. A turizmus visszaesése egyelőre Ázsiát érinti leginkább, hiszen a kínaiak évente nagyjából 150 millió alkalommal utaznak külföldre, 90 százalékban a kontinensen belül.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik