Belföld koronavírus

Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Megvan az első koronavírus-fertőzött. Sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani

– jelentette be Orbán Viktor szerda este a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök elmondta: két iráni diákról van szó, akik Magyarországon tanulnak. Orbán azt közölte, most úgy tűnik, hogy a diákok tünetmentesek, de a fertőzés tényét megállapították, és ilyenkor az a szükséges eljárás, hogy a megfelelő kórházba szállítják őket, erre hazánkban a Szent László Kórház van kijelölve.

Az Operatív Törzs áttekintette a védekezéshez szükséges feltételek meglétét, és azt állapították meg, hogy a szükséges számú kezelőszemélyzet rendelkezésre áll

– szögezte le Orbán, hozzátéve, hogy a kezeléshez szükséges technikai eszközök is rendelkezésre állnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, „mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk”, minden nap ülést tart majd az Operatív Törzs, és ezt követően sajtótájékoztatót tartanak az aktuális helyzetről.

Szlávik János infektológus főorvos sajtótájékoztatón elmondta: a két iráni fiatalt izolálták, fertőzöttségük biztosra vehető, a megerősítő vizsgálatok is pozitívak, ugyanakkor mindketten jól vannak.

A velük együtt lakókat (a házas-, illetve az élettársukat) szintén izolálták, azt viszont még vizsgálják, hogy hogyan kapták el a fertőzést, és

a kapcsolatrendszerük, mozgásuk is feltérképezés alatt áll.

Pontosan Szlávik azt sem tudta még megmondani, hogy mennyi időt töltöttek Magyarországon a visszaérkezésük óta. Nemrégiben ugyanis mindketten jártak hazájukban, a tavaszi félév kezdete előtt a családjukkal töltötték az iráni újévet, ez után tesztelték őket, egyikük maga jelentkezett szűrésre a Magyarországra való visszatérése után, a másik diáknál az enyhe tünetei miatt döntöttek a koronavírusteszt elvégzéséről.

Az ATV információja szerint az iráni diákok a Semmelweis Egyetem gyógyszerész karának hallgatói, és február 22-én jöttek vissza Magyarországra. Az egyetem kommunikációs igazgatója ezt nem erősítette meg, csak annyit mondott, hogy az esettel kapcsolatban az Operatív Törzs adhat tájékoztatást.

Frissítünk!

A két koronarvírusos diák közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást – közölte a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat szerda este Facebook-oldalán. Egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra, azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak vele, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik