Belföld

Beleszólt a titkosszolgálat a fővárosi parkolási biznisz alakításába

A Belügyminisztérium ex-államtitkára betársult a fővárosi „parkoló pápa" mellé, pont akkor, amikor várhatóan egy egészen új fejezet nyílhat meg a parkolási bizniszben. Nyerő pozíciójukat erősítheti az Alkotmányvédelmi Hivatal titkosított vizsgálata is.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NSZ) tavaly októberben váratlanul visszavonta a Tekinvest Holding Zrt. telephely-biztonsági tanúsítványát. A Tekinvest ezzel kiesett abból az üzleti versenyből, ami azért kezdődött, mert a fővárosban és az ország többi nagyvárosában működő összes parkolóautomatát hamarosan minden bizonnyal be kell majd kötni a NAV online rendszerébe. Ehhez pedig  legalább 7 ezer parkolóórába kell beépíteni – az italautomatákhoz hasonló módszerrel – egy kis elektronikus kütyüt, az úgynevezett AFÉ-t (automata felügyeleti egység), amely begyűjti, és folyamatosan továbbítja az adóhatósághoz az információkat, például hogy mennyi pénzt dobálnak bele az emberek.

Konkurenciát kap a Magyar Posta
Új, magyar fejlesztésű felügyeleti egység kerülhet a NAV-hoz bekötött automatákba.

Az NSZ engedélyéhez az Alkotmányvédelmi Hivatalnak el kell végeznie a nemzetbiztonsági kockázatok kiszűrését. Az AH 2019 tavaszán át is világította a Tekinvestet, és akkor mindent rendben talált, ezért a cég a szükséges hatósági engedélyek birtokában tavaly szeptemberben a sajtóban is bejelentette, hogy versenybe száll a Magyar Posta-Sagemcom páros egyeduralmával, és saját fejlesztésű AFE-egységet dob a piacra. A bejelentés után néhány héttel a titkosszolgálat váratlanul újra aktivizálta magát, és visszavonatta a korábban kiadott engedélyt. A döntés indoklását titkosították, és ezzel a lépéssel a váratlanul felbukkant konkurencia gyorsan ki is esett az automatás piacról.

Így aztán marad a korábbi állapot: továbbra is a Magyar Posta Zrt. és a Sagemcom Kft. közös kütyüje az egyetlen olyan hatóságilag elfogadott eszköz Magyarországon, amellyel fel lehet szerelni az automatákat. Ez pedig nagyon jó hír a budapesti parkolási biznisz régi főszereplőjének, Kupper Andrásnak és a mellé betársult üzlettársnak, Tasnádi László korábbi belügyminisztériumi államtitkárnak.

Kupper és a III/II-es titkosszolgálati múlttal rendelkező Tasnádi a napokban – minden rejtőzködési technikát félretéve – saját névvel alapított közös céget Centrum Technology Kft. néven, amelynek tevékenységi körei között a gép- és a berendezés-nagykereskedelem, valamint az információtechnológiai szolgáltatás is megtalálható.

Kupper András, a hasonló nevű volt fideszes országgyűlési képviselő nagybátyja, mindkét politikai oldallal kiváló kapcsolatokat ápol, annak ellenére, hogy neve összeforrt a parkolási botrányokkal. Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi emberétől azonban különösen erős húzás, hogy nyíltan beszáll egy olyan cégbe, amely ugyanarra a VII. kerületi címre van bejelentve, mint Kupper régi híres-hírhedt Centrum Parkoló Kft.-je, amelynek tevékenysége miatt jelenleg huszonnégy vádlott, köztük Fürst György, volt VI. kerületi alpolgármester áll bíróság előtt hűtlen kezelés vádjával.

Ahhoz, hogy érthetővé váljon, miért is jó a Posta-Sagemcom monopolhelyzetének fennmaradása Tasnádiéknak, érdemes felidézni, mi történt az automatás piacon az elmúlt években.

A kormány az adótörvények szigorításával 2018 júliusától kötelezővé tette az élelmiszer- és italautomaták üzemeltetőinek a gépek online felügyeletét ellátó AFE-eszközök beszerelését. Az AFE legyártására, szoftveres működtetésére és beszerelésre az úgynevezett felügyeleti szolgáltatók kaptak jogosítványt. Ebből azonban a tervekkel ellentétben végül csak egy lett: a Magyar Posta, amelynek ugyan nem volt saját kütyüje, de 2017 óta mégis ő az egyetlen felügyeleti szolgáltatói státusszal rendelkező cég az országban. (Pontosabban, az idén január óta már nem maga a Posta, hanem a Postának egy külön erre a célra létrehozott leányvállalata, az MPF Felügyeleti Szolgáltató Kft.)

Az állam az AFE-szolgáltatás hatósági árát berendezésenként havi nettó 5 ezer forintban határozta meg, de emellett ráterheltek az automatás cégekre egy 20 ezer forintos éves felülvizsgálati díjat is. A jelentős extra költség miatt sok cégnek nem érte meg a gépek üzemeltetése, az automaták fele-harmada eltűnt a piacról, jelenleg mintegy 25 ezer darab működik országszerte. A visszaesés azonban nem vette el a kormány kedvét, hogy szélesebb körre is kiterjessze az AFE kötelező használatát. Pontos dátumot nem jelöltek ki, de Damoklész kardjaként ott lóg a parkolási üzletág feje felett is az új kötelezettség.

Közben az állam is sokat költött az AFE bevezetésére. A cégekre terhelt 120 ezer forintos beszerzési árat a költségvetésből 2,5 milliárdos támogatás szétosztásával kompenzálták.

Az elmúlt két évben mégsem az állam gazdagodott a kivetett díjakból, hanem egy francia hátterű magáncég. A kütyük után fizetendő garantált díjak nagy részét a Dubi Zoltán által vezetett Sagemcom Kft. tehette zsebre, a Postának minimális részesedéssel kellett beérnie.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A Sagemcom szállította az AFÉ-ket és az adatforgalmat biztosító szoftvert, Dubi pedig, aki egyébként a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak volt cégtársa, a gyorsított tárgyalásos eljárás után nettó 3,9 milliárd forintos összegről állapodott meg.

Az országszerte működő mintegy 7 ezer parkolóautomata közül azonban csak nagyon kevés kompatibilis a Sagemcom által forgalmazott AFE-berendezéssel és a hozzákapcsolódó szoftverrel. Piaci információk szerint leginkább a szintén francia Parkeon SAS termékei építhetők össze a kütyüvel. A Parkeon és a Sagemcom anyacége Nyugat-Európában piacra dobott már közös termékeket. Parkeon-automatából azonban Magyarországon alig van több mint 200 darab, ezeket 2017-ben telepítették a főváros XIV. kerületében, ahol Karácsony Gergely polgármestersége idején két új parkolási övezeteket alakítottak ki.

A beszerzést, amely Karácsony szerint is MSZP-Fidesz háttéralku nyomán jött létre, a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, illetve a SIS Parking Kft. konzorciuma nyerte meg. Az egymilliárdos üzletet később meg is fejelte Zugló: az önkormányzati választást követő napokban tető alá hoztak egy újabb szerződést, amely 76 további automatáról szólt. Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere – miután kitört a gépvásárlás miatt a botrány – azt állította, a Parkeon gépei annyira jók, hogy ezek az egyedüliek az egész fővárosban, amelyek

képesek arra, hogy holnap a NAV-hoz bekössük, és akkor nem csak mi látjuk, hogy az 5 forintot bedobták, hanem a NAV is. (…) Egy kikezdhetetlen és becsaphatatlan eszközről beszélünk, aminek az egyik fele az önkormányzati szerver. Kezdeményezni fogjuk, hogy a NAV soron kívül kösse be ezeket az automatákat magához, tehát, hogy legyen transzparens, és legyen meg a közbizalom!

Bár Horváth kezdeményezése ellenére a gépek soron kívüli bekötése a NAV-hoz nem történt meg, a szállító, Kupper András viszont bennmaradt az üzletben, ugyanis ő a C-Ware Kft. alapítója, egyben ő a Parkeon berendezéseinek kizárólagos magyarországi disztribútora.

A jelenlegi állás szerint – amennyiben megszületik a döntés, és minden parkolóautomatát beköttetnek az adóhatósághoz – a fenntartóknak nem lesz más lehetőségük: le kell cserélniük az automatáikat olyanokra, amelyek alkalmasak az egyetlen fogalomban lévő AFE befogadására.

Az önkormányzatoknak – pártállástól függetlenül – százmilliókat kell kifizetniük, hogy új parkolóórákat telepítsenek az utcákra. A kényszerhelyzetbe került vásárlókkal szemben nagyon jó alkupozícióba kerülhet Kupper és új üzlettársa, akiknek cége éppen eszközbeszerzést jelölt meg az egyik fő tevékenységi körének.

 Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik