Belföld

A piarista tartományfőnök állítja, nem tett az egyházi iskolák tiltakozását elítélő nyilatkozatot az Origónak

Az idézet tőle származik, de azt egy konkrét személynek írta, más kontextusban.

A budapesti Piarista Gimnázium pedagógusai állásfoglalást adtak ki, melyben a szakmai érveket fogalmaztak meg az új Nemzeti alaptanterv ellen és a magyar oktatás miatti aggodalmuk miatt.  Ezt mintegy 1200 egyházi fenntartású iskola tanára írta alá.

Egyházi iskolák mintegy ezer tanára a NAT ellen
Üdvözlik a bevezető korszerű pedagógiai szemléletét, de úgy vélik, az alaptanterv az oktatás megújulásának a gátja.

Az állásfoglalás még nem is volt nyilvános, de az Origó már megjelentett egy cikket, amelyben arról írnak, az egyházi vezetők ellenzik az aláírásgyűjtést. Így idézik Szilvásy Lászlót, a magyar piaristák tartományfőnökét is. Eszerint „a terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi”, és nem a rend állásfoglalása, azt csak „egy véleménynek tekintem, semmi többnek” – olvasható az kormánylap cikkében.

Szilvásy ugyanakkor az Indexnek most azt mondja, ő nem nyilatkozott az Origónak, és nem adott közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében.

Az időjelben szereplő nyilatkozatot soha nem tettem az Origo hírportálnak. Egyáltalán a témában semmilyen sajtóorgánumnak nem nyilatkoztam, és nem adtam közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében

– állítja a lapnak írt levelében, de hozzáteszi, az Origó által közölt idézet valóban tőle származik, csak az egy levél volt egy konkrét, nem újságíró személynek, és más kontextusból emelték ki.

Szilvásy arról is beszélt, hogy nem készülnek semmilyen szankcióval, tisztelik mások véleményét, és örülnek a szakmai vitának, mert az visz előbbre.

Támogatjuk, hogy munkatársaink gondolkodó pedagógusok legyenek

– tette még hozzá a tartományfőnök.

Kiemelt kép: Wikipedia/Szakál Ádám – piarista.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik