Belföld

Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést

Az ellenzék botrányról, Bese Ferenc soroksári polgármester rágalmakról beszélt. A legfőbb ügyész nem foglalt állást.

A legfőbb ügyész nem foglalt állást arról, hogy kell büntetőeljárást indítani Bese Ferenc soroksári polgármester vagyonnyilatkozata miatt. Polt Pétert erről a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdezte, szerinte ugyanis az önkormányzat törvényes működését erősen megkérdőjelezi, hogy 60 millió forintot szavaztak meg egy olyan ingatlan rekonstrukciójára, amelyben a polgármesternek is  tulajdonrésze van.

Mint írta, ezt Bese Ferenc nemcsak a testületi ülésen tagadta le, hanem a vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel. Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt években már indult büntetőeljárás hiányos vagyonnyilatkozat miatt, így ez most is joggal vetődik fel. Ezért arról kérdezte Polt Pétert:

  • Mennyiben számít jogszerűnek a Legfőbb Ügyészség szerint, hogy a soroksári polgármester hiányos vagyonnyilatkozatot tesz közzé és a hozzá intézett kérdésre is valótlant állít az ügy kapcsán?
  • Indokolt-e büntetőeljárás megindítása Bese Ferenc vagyonnyilatkozatának valótlanságával
    összefüggésben?

Bangóné Borbély Ildikó kérdését feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész. Polt Péter azt továbbította a XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz. Mint írta, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóságnak kell megítélnie, hogy

Bese Ferenc magatartása bűncselemény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye.

Korábban a szocialista politikus jelezte, az önkormányzatokat felügyelő belügyminisztertől is választ vár arra, jogszerű volt-e egyáltalán a testületi ülés, amelyen úgy fogadták el a soroksári költségvetést, hogy érintettsége ellenére Bese Ferenc is szavazott.

A polgármester korábban az ellenzéki vádakra Facebook-oldalán úgy reagált, hogy lakossági igény a kerület központjában egy modern élelmiszer-áruház megnyitása, amire csak azon az ingatlanon van lehetőség, amelyen a többi tulajdonos mellett a feleségének is van egy 18 négyzetméteres raktára. Ráadásul Szó sincs 60 milliós támogatásról, amivel az ellenzék rágalmazta. Ez egy keretösszeg, amellyel az önkormányzat 100 százalékos tulajdonjogot szerezhet, valamennyi tulajdonos kiváltásával.

Mint korábban megírtuk, a XXIII. kerület független, de Fidesz által támogatott polgármestere, Bese Ferenc még megválasztása előtt, tavaly szeptemberben megígérte, hogy a kerület központjában, a régi CBA helyén modern élelmiszer-áruházat nyissanak, mert a környéken alig van lehetőség bevásárlásra.

Kiemelt kép: Google Maps

Ajánlott videó

Olvasói sztorik