Belföld

Jakab Péter jobbikos árulókról beszélt a párt kongresszusán

Egy hangfelvételt juttatott el valaki az Indexhez, amely a zárt ajtók mögött elhangzó beszédről készült.

Jakab Péter már megválasztott elnökként mondott kemény beszédet a Jobbik januári kongresszusán. A beszédről készült hangfelvételt valaki kiszivárogtatta az Indexnek, annak valódiságát pedig elismerte a pártelnök is.

Jakab még az alelnökök megválasztása előtt szólalt fel: világossá tette, hogy kikben bízik meg, és azt is elmondta, hogy kiket tart árulónak. A legkomolyabban a „Szávay-klánnak” ment neki, amelynek létét Szávay István korábban tagadta nekünk, de Jakab a hangfelvételen azt mondja, hogy igenis, létezik ilyen klán.

A kongresszus végül Jakab teljes győzelmével ért véget, csak az ő embereit választották meg alelnököknek.

A kongresszusi beszédről egy pár héttel ezelőtti háttérbeszélgetésen elárulta Jakab, hogy valóban kritizált többeket párton belül, de nem akarja a nyilvánosság elé vinni ezt a vitát. Azt mondta, a vezetésből kiszorult jobbikosok is tiszta lappal indulnak, ha jól dolgoznak, nem éri őket semmilyen hátrány abból kifolyólag, hogy a pártvezetésért folytatott versenyben nem őt támogatták. A beszédet hallgatva ezt már nehezebb elhinni.

22 bátor harcos titokban a hátamba szúrta a kést

– mondta Jakab arról a választmányi ülésről, amikor elérték azt egy titkos szavazással áttételesen, hogy ne rendezzen 2019 novemberében rendkívüli tisztújító kongresszust a Jobbik, mert elkaszálták Jakab Péter feltételeit.

Vezéráldozatokkal járhat a Jobbik vezetéséért folyó harc
Komoly feszültség alakult ki a Jobbikban, amiért nem lett Jakab Péterből pártelnök. Többen a választmány újbóli összehívását követelik, annak az elnökségi tagnak pedig körlevélben kellett magyarázkodnia, akit összefüggésbe hoztak Jakab elgáncsolásával.

Már akkor írtunk a Jakab körei, és a Szávay-klán párton belüli háborújáról, és a kiszivárgott beszéd teljesen egyértelművé teszi, hogy valóban volt, van ilyen szembenállás a Jobbikban, még ha Szávayék azt tagadták is.

Burik Anett készen áll arra, hogy minden létező belső jobbikos információt átadjon a Fidesznek, mert neki olyan fideszes kapcsolatai vannak, hogy tárt karokkal várják

– állította Jakab Péter a párt korábbi sajtófőnökéről, aki állítólag ezzel zsarolta annak esetén, ha nem tarthatja meg állását az új elnök alatt. Burik Anett nem kommentálta az Indexnek az állítást.

A szintén Szávay bizalmasának nevezett Burik mellett Varga-Damm Andrea, Bana Tibor, Bencsik János, Stummer János, és Gyüre Csaba nevei is elhangzanak az ismertebb jobbikosok közül, mint olyanoké, akiket a „klánba” sorol Jokab, és ezért nem bízik bennük.

Jakab a beszédében arra kérte a kongresszusi küldötteket, hogy „mentsék meg a pártot”:

Én ennek a pártnak a halálát végignézni nem fogom. Ti vezetőnek hívtatok ide, nem sírásónak

– mondta Jakab, amire taps volt a válasz, mint ahogy az „árulók” felsorolására is.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik