Belföld

Varga Judit: Elgondolkoztam azon, hogy TikTok-videókat fogok gyártani

Többek között az Európai Néppártról, a börtönbizniszről, az áldozatvédelemről és a kormányzati kommunikációról beszélt a Mandinernek adott interjújában Varga Judit igazságügyi miniszter.

A politikus a Fidesz néppárti felfüggesztése kapcsán arról beszélt, a problémák nem a párt háza táján vannak, az Európai Néppártnak kellene visszatérnie a keresztény, konzervatív gyökereihez. Mint mondta, ha elkerülhetetlenné válna, a Fidesz maga döntene a kilépésről.

Mit veszíthet Orbán a Néppárt nélkül?
A napokban kiderülhet, hogy a Fidesz elvesztette-e az összes olyan előnyt, amelyet a Néppárt adhat. Ha igen, tényleg megérheti inkább kilépni.

Gyöngyöspatáról szólva kiemelte, a valódi kérdés, hogy hosszú távon mivel tudják kezelni az alapproblémát.

Vecsei Miklós felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos munkássága szerintem a legjobb válasz erre: a fogantatástól a foglalkoztatásig kell nyomon követni az integráció kérdéseit

– nyilatkozott, hozzátéve, hogy sajnos már egy 12 éves gyerek esetében is sokkal nehezebb eredményeket elérni, hiszen akkorra már túl van azon az időszakon, amikor igazán hatékony lehetett volna a segítség.

Arra a kérdésre, hogy a börtönkártérítések miatt változtatnak-e a jogszabályokon, Varga Judit úgy felelt, semmiképpen nem fogadható el, hogy ilyen jogcímen adóforintok milliárdjai kerüljenek jogerősen elítélt bűnözőkhöz és erre specializálódott ügyvédi irodákhoz.

Az interjúban kitértek arra az imázsfilmre is, amelyben az igazságügyi miniszter bejelentette, milyen szigorításokat tervez a győri kettős gyermekgyilkosság miatt. Varga Judit szerint ha MTI-közleményben jelentette volna be, akkor azt mondanák, hogy érzéketlen.

A videó ötlete egyébként tőlem származik. Mélyen megérintett a tragédia, úgy gondoltam, ha videóban mondom el, akkor kevésbé fogják megkérdőjelezni a jó szándékot. Tulajdonképpen hálásnak kell lennem az ellenzéki médiának, hogy ennyit támadta a felvételt, hiszen így az áldozatsegítés ügye olyanokhoz is elért, akiket sosem tudtunk volna megszólítani; a számok ezt igazolják

– fogalmazott.

Megjegyezte azt is, zéró toleranciára van szükség az erőszakkal szemben, egyetlen megrázó eset is több a megengedettnél. De nem az isztambuli egyezménytől lesz kevesebb kapcsolati erőszak szerinte.

Varga Judit szerint az Isztambuli Egyezmény „túlmisztifikált”
Februárban beterjesztik a javaslatot a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. 

Megkérdezték arról is, mit gondol Stumpf István korábbi nyilatkozatáról, miszerint Orbán Viktor megöregedett, fogytán az energiája. Varga Judit azt a választ adta,

csak a lélekben öregedő emberek keresik máson az öregedés jeleit. Szeretnék én szellemileg olyan friss és lendületes lenni, mint a miniszterelnök, úgyhogy bár Stumpf Istvánnak sok mindenben igaza van, ezt a véleményét nem osztom, ebben téved.

Az igazságügyi miniszter beismerte, a kormány számra az ifjú nemzedékkel kapcsolatban a kommunikáció nagy kihívás. A fiatalok az interneten azzal találkoznak, hogy Gyurcsány Ferenc főz és vloggerkedik, ezzel olyanoknak téríti el a gondolkodását, akik életkorukból fakadóan nem tudhatják, hogyan tette tönkre az országot 2010 előtt miniszterelnökként, mondta.

Nemcsak azt kell elmondani, hogy mit tett kormányon, hanem fel kell venni a kesztyűt, és ugyanazokon a kommunikációs csatornákon kell megmutatni a hagyományos konzervatív értékeket. Én már gondolkoztam azon, hogy TikTok-videókat fogok gyártani

– mondta nevetve, hozzátéve, hogy bár nehéz komoly kormányzati üzenetet a TikTok-videók műfajába csomagolni, azt látja, hogy a mai fiatalok kevesebb idő alatt is sokkal több információt képesek befogadni, a tizenkét éves fia pedig felajánlotta neki, hogy szívesen ad neki tanácsokat e téren.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik