Belföld

Ismét hiánycikk egy fontos csecsemőgyógyszer

Az elmúlt hetekben bizonytalanná vált a K-vitamin elérhetősége — számolt be az ATV Híradója.

Mint írják: a védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán tovább-adhassák.

A K-vitamin minden újszülött számára kötelező, hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat.

Az ország különböző részeiről, anyukák tucatjai próbálnak a közösségi oldalakon segítséget kérni, mert nem tudják beszerezni a gyógyszertárakban, az újszülött babájuknak szükséges K-vitamint. Már több csoportot is létrehoztak a szülők, kizárólag a Konakion injekció miatt, sőt néhány védőnői szolgálat is a közösségi oldalon, próbálja begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat. Az újszülöttek a legelső K-vitamin adagot születésük után, azonnal a kórházban kapják meg. A következőt egyhetesen, már otthon kell beadni, a kizárólag anyatejes babáknak féléves korukig havonta ismételni kell.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a csatornának arról beszélt, hogy a szer hektikus elérhetősége miatt az érintettek között egy speciális gyakorlat alakult ki az elmúlt hónapokban, a szülőktől egyszerűen begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat, hogy azokat aztán továbbadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik