Belföld

Hétfőn olyan vihar jön, hogy „megbillenhet” a Balaton

Az erős szél áttolhatja a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

A jövő hét elején ismét viharos lehet a szél, hétfőn akár a Balaton vízszintje is „megbillenhet”, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala alapján az állami hírügynökség. A hét elején még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. Emiatt a kontinens jókora részén viharos, akár orkán erejű széllökésekre is számíthatunk.

Magyarországon, részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt, a délnyugati szél érheti el a viharos, óránkénti 70-100 kilométeres sebességet. Az ebből az irányból fújó szél ritkán ilyen erős, de a  nyilvánvaló kellemetlenségek mellett érdekes jelenséget okozhat:

kibillentheti a magyar tenger vízszintjét.

Mint írták: a 80 kilométer hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó szél áttolja a víztömeget a Balaton egyik végéből a másikba. Az előre jelzett sebessége alapján hétfőn a szél akár 50 centivel is megemelhetné a vízszintet a tó északkeleti részén. Eddig a legnagyobb ilyen mozgás 1962. május 14-én volt, akkor 9 óra alatt 45 centivel csökkent Keszthelynél a vízszint, míg Alsóörsnél 51 centimétert emelkedett.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik