Belföld

Biodóm: milliárdokkal tartozik a kormány a fővárosnak

A 2020-ra ígért pénz még nem érkezett meg a főváros számlájára, de még a tavalyiból is hiányzik 7,5 milliárd – írja mai számában a Népszava a zuglói Biodómról.

A napi lap felidézi, hogy a kormányhatározatban rögzített ütemezés szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) 2018-ban 18,57 milliárd, 2019-ben 15,87 milliárd, míg idén 3,14 milliárd támogatást kap. A cikkben megszólalt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki elmondta: a főváros elrendelte a projekt felülvizsgálatát. Leszögezte: nem fenyeget az a veszély, hogy a már megkapott – és az építkezésre elköltött – pénzt vissza kelljen fizetni, mert a szerződésben mindössze annyi áll, hogy 2021 szeptemberéig meg kell valósulnia a háromosztatú biodómnak. Márpedig ha más nem is, maga a kupola kész lesz, a kérdés az, hogy mi kerül majd bele.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt: semmilyen pénzügyi tervet nem készítettek az építtetők, amely alátámasztaná azt, hogy még 20 milliárd forintra volna szükség, és még a feltételes közbeszerzési eljárásokat sem bonyolították le.

A Népszava azt írja, hogy a kivitelező Market Zrt. 2020 tavaszára ígérte az épület átadását, ezután kezdődhetne a Pannon Park fejlesztésének második üteme, vagyis a dekorációs és belsőépítészeti munkák, a növényültetés és a parképítés, továbbá a kiállítási tartalom fejlesztése.

Az épülő Biodóm kapcsán december óta tart a kötélhúzás, aminek a dramaturgiája rendre hasonló. Ha a kormány részéről nyilatkozik valamit Fürjes Balázs, hamarosan érkezik a válasz a Karácsony Gergely vezette önkormányzattól. A Népszava állítása szerint jelenleg 20 milliárd forint hiányzik a projekt befejezéséhez.

Kiemelt kép: Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik