Belföld

Fürjes: nem ad több pluszpénzt a kormány az állatkert biodómjára

A kormány eddig 47 milliárd forintot adott a főváros tulajdonában álló állat- és növénykert beruházására, minden elvárhatót megtett. Amennyiben pluszforrás kell, azt most már a főváros tegye hozzá

– mondta Fürjes Balázs a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár ugyanakkor nyitva hagyott egy kaput, amennyiben megjegyezte, a tervezett Hermina-garázsra szánt 5-6 milliárd forint átcsoportosítására nyitott lehet a kormány.

Ám ez nem elég a beruházás finiseléséhez, minthogy a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm befejezéséhez még 20 milliárd forint hiányzik, Karácsony Gergely főpolgármester pedig tudatta, a fővárosnak erre nincs forrása. Fürjes interjújában mindenesetre arra panaszkodott, hogy írásos elemzést, hatástanulmányt nem kaptak a fővárostól a projektről, ami alapján persze kérdés, hogyan fordíthatott eddig a kormány saját adatai szerint 47 milliárdot a létesítményre, és miért nem kérték a finanszírozás előtt az akkor a várost vezető Tarlós Istvánéktól a most reklamált analíziseket.

Ha ez a problémakör nem is vetődött fel az interjúban, szó volt például arról, Fürjes hogyan értékeli Karácsony első száz napját: az államtitkár további türelmi időt adna Karácsonynak, mert még nincs fundamentuma a teljesítményalapú értékelésnek, a politikai értékelést pedig elsősorban a budapesti polgárokra bízná. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy ebben az időszakban olyan intézkedések azért történtek, amelyeknek nem kellett volna megtörténniük, például megduplázták a főpolgármester-helyettesek, és megháromszorozták a bizottságokba delegált politikai megbízottak számát.

Fürjes újra leszögezte:

A miniszterelnök garanciát vállalt, hogy a kormány csak olyan fejlesztést valósít meg Budapesten, amit a városvezetés is támogat, és hogy fillérre és betűre betartunk minden élő megállapodást, amit Tarlós Istvánnal kötöttünk.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik