Belföld koronavírus

Államtitkár: Aki lázas, jusson eszébe, hogy nagy valószínűséggel influenzás

Ma Magyarországon 15-20 ezer beteg küzd ma influenzával, és senki nem küzd koronavírus fertőzéssel

– jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Horváth Ildikó, az emberi erőforrások minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Influenzajárvány van Magyarországon
A betegek több mint 33 százaléka 14 év alatti gyermek.

Mint fogalmazott, a koronavírus nem a legragályosabb fajta, a terjedése lassúbb, mint a korábbi hasonló koronavírusé, ami a SARS-járványt okozta 2003-ban. Vannak ugyanakkor halálos áldozatai, ezért nagyon komolyan kell venni.

Azt is elmondta, abban bíznak, hogy a megfelelő megelőző intézkedésekkel jól ki lehet védekezni a vírus megjelenését. Kiemelte, ilyen járványok az elmúlt évtizedekben többször próbára tették a járványügyi szakembereket, és csak azért sikerült megelőzni a terjedésüket és a pánikot, mert a megelőző intézkedéseket sikerült fegyelmezetten betartani.

Aki lázas, jusson eszében, annak van nagy valószínűsége, hogy ő influenzás, vagy más az országban keringő vírust kapott el

– mondta Horváth Ildikó.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, az az apparátus, aminek kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásra, megteszi nap mint nap a kötelességet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kialakítottuk azokat a kompetenciákat, amik alapján sikerül beazonosítani a koronavírust. Fontos, hogy mindazon szereplőket, akiknek bármilyen tennivalója van ebben a kérdésben, és járványügyi feladata van, ellássuk olyan információkkal és egy egységes eljárásrenddel, ami az elmúlt héten kiadásra került. Ez a biztosítéka annak, hogy egy esetleges beteg azonosítása során milyen eljárási teendők vannak

– magyarázta.

Mint mondta, annak érdekében, hogy egyetlen megbetegedés se csúszhasson ki az észlelőrendszer közül, a betegellátásra a Dél-pesti Centrumkórházat jelölte ki.

A repülőtéren tartózkodik az egyik kollégáj, ahol kihelyezésre kerülnek alkoholos alapú kézfertőtlenítő szerek. Ezekkel az egyszerű és alapvető higiéniás eljárásokkal csökkenthető a fertőzés kialakulását.

Gyűjtjük az információt az egész világról. Németországban négy, Franciaországban három megbetegedést regisztráltak. Ezt azért tartom fontosnak, mert Európa van közel hozzánk. Magyarországon változatlanul nincs megbetegedés

– fogalmazott.

Arról is szót ejtett, az a betegségre gyanús személy, aki a Szent László Kórházba bekerült kedden este, egyrészt klinikailag is jól van, másrészt a laboratórium kimutatta a negativitását, tehát változatlanul nincs koronavírus fertőzött beteg Magyarországon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a gyorsteszt nem létezik, és nem kettő perc lesz, mire kifejlesztik. Ennek ellenére így is néhány óra alatt eredményt tudnak közölni. Biológiai rendszerekről van szó, ha pozitív az eredmény, akkor különböző módszerekkel tovább kell vizsgálni, ennek megvan a szakmai eljárásra, és erre fel vannak készülve.

Egy védőoltás kifejlesztése nagyon bonyolult dolog, és minimum egy évbe telik. Az új koronavírus elleni védőoltás nem adott, tehát azokat a módszerekre kell összpontosítani, ami nem specifikált.

Koronavírus: Budapest elégtelennek tartja a kormány eddigi lépéseit, ezért saját intézkedési tervet készít
A Momentum szerint kiemelt fontosságú, hogy a közbeszéd ne forduljon a magyarországi kínaiak ellen.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik