Nagyvilág koronavírus

Nem koronavírusos a pilóta, akit a mentők szállítottak el Ferihegyről

Az InfoRádiónak nyilatkozott Szlávik János, a Dél-pesti Kórház infektológiai osztályvezető főorvosa annak a Sanghajból érkező pilótának az állapotáról, akit vasárnap a mentők szállítottak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A pilótát a budapesti Szent László Kórházba szállították magas lázzal.

Szlávik János a rádiónak elmondta: nem a koronavírus betegítette meg a pilótát. A laboratóriumi vizsgálatok ugyan még hátravannak, de a férfi már láztalan, nincs tüdőgyulladása, és nem járt a fertőzött területeken sem.

Orvosilag egészen szigorúan a két belső-kínai, fertőzött tartományaiból érkező lázas és tüdőgyulladásos beteg a gyanúsak. Ennek a pilóta nem felelt meg, hiszen ő a Budapest-Sanghaj repülőjáraton dolgozott

— magyarázta Szlávik János, aki szerint az óvatosság nem árt, ezért elkülönítették.

Hozzátette: nagyon sok diák, turista és itt dolgozó ember érkezik Kínából, és nem lehet mindenkit koronavírus-fertőzöttnek tekinteni, a magyar állam nem rendelnek el kérdőívezést vagy karantént, de az iskolák, a munkáltatók és a gyárak megtehetik azt, hogy a Kínából érkezőknél tájékozódjanak, és azt is megtehetik, hogy megkérik őket: két hétig — vagyis a vírus lappangási idejének időtartamáig — maradjanak távol a munkától vagy az iskolától.

Tisztázta: jelenleg nincs világjárvány, az egyes fertőzéseket nem lehet annak tekinteni, járvány jelenleg Kína két belső tartományában tombol, sehol máshol a világon nem, így Magyarországon sem.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik