Tech koronavírus

Egy szoftver előre megjósolta a koronavírus terjedését

A torontói Bluedot nevű startup mesterséges intelligenciával megtámogatott egészségügyi adatelemző platformjának köszönhetően a fejlesztők már tavaly december végén figyelmeztettek egy lehetséges járvány kitörésére Kínában. Ezzel megelőzték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) figyelmeztetését is a kínai Vuhanban felbukkant koronavírusról. A cég állítása szerint szoftverükkel a koronavírust látták előre.

A világunk rendkívül gyorsan változik, így a különféle kórok is gyorsabban bukkannak fel és terjednek. Emellett nő a hozzáférhető adatok mennyisége is, amiket arra használhatunk, hogy elemzéseket készítsünk, és azokat a kórok terjedésénél is gyorsabban megoszthassuk”

– kommentálta a hírt Kamran Khan, a Bluedot alapítója.

A Bluedot big data szoftvere a világon terjedő fertőzéseket követi, és még idő előtt próbálja megjósolni a várható hullámokat, mielőtt azok szélesebb körben terjedni kezdenének. Természetes nyelvfeldolgozásos és gépi tanulásos technikákkal elemzi a világon megjelenő cikkeket, légi közlekedési adatokat, eladott repjegyek számát, és más különféle jelentéseket. Kiemelték, hogy a közösségi médiában megjelenő tartalmakat nem veszik figyelembe a megbízhatatlanságuk miatt.

A szoftver eredményeit szakképzett járványkutatók ellenőrzik, és amennyiben úgy tűnik, hogy veszély van, arról értesítik a nyilvános és privát szektorban ténykedő partnereket.

A koronavírus terjedése egy folyamatosan frissülő online térképen is követhető:

Így követheti nyomon, hogy terjed a világban a kínai koronavírus
Az online térkép adatbázisa folyamatosan frissül.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik