Belföld

Videón, ahogy a migránsok megpróbáltak áttörni a határkerítésen Röszkénél

Illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30-kor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 átkelőhelynél.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, a határvédelmi rendszer működött. Közölte, már múlt héten voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra.

A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni

– mondta a belügyminiszter.

A rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket.

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy embert elfogtak. A következő kísérletnél egy 60-70 fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek. Néhány migráns magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a terület. A rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Az esetről a határátkelő kamerái készítettek felvételeket, amiket az Index szerzett meg. A több mint háromperces videón az látszik, hogy a migránsok a kerítésen átugrálva átszaladtak a határon, majd figyelmeztető lövést adtak le rájuk, és miközben megérkeztek a rendőrök, visszafutottak Szerbiába.

Papp Károly közölte, utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy a rendőrséggel együttműködve kezdjék meg a teljes magyar-szerb határszakaszon a biztonsági határzár ellenőrzését és ahol szükséges a megerősítését. Először a röszkei határátkelőnél javítják ki a kerítést. Pintér Sándor elmondta, hogy a határátkelőhelynél nem a határvédelmi rendszer kerítése van, itt ugyanis biztosítani kell napközben az átkelést. Ez egy teljesen más rendszerű kerítés, amely azonban zárva volt; ha veszély van és ezt előre látják, akkor a most félreállítva lévő erős vaskapukat használják – tette hozzá a belügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik